Köttfärsgratäng med fina rotfrukter

Från Ingela Engström kom det här receptet som passar perfekt att testa nu när rotfrukterna är som bäst.

Köttfärsgratäng

4 portioner

3 gula lökar
2 msk smör
500 g blandfärs
2 palsternackor
0,5 rotselleri
2 morötter
6-7 potatisar
3 dl tjock grädde
1,5 tsk salt
Några stänk tabasco
Ev 1-2 dl grönsaksbuljong

Servera med kokt ris.

Ställ ugnen på 225 grader.

Skala löken och hacka den grovt. Smält smör i en stekpanna, tillsätt lök och sedan färsen. Fräs allt under några minuter över stark värme så att löken tar lite färg och köttet blir lätt brynt. Krydda med salt och peppar.

Skala palsternackor, selleri, morötter och potatis och skär allt i smala strimlor. Fördela hälften i en gratängform, täck med köttröran och lägg på resten av rotfrukterna.

Blanda tjock grädde, salt och några droppar tabasco och häll blandningen över rotfrukterna. Tillsätt ev buljong så att vätskan når upp till det översta lagret av rotfrukter.

Grädda i 225 grader, nedre falsen, ca 35 minuter, tills allt är mjukt och ytan fått fin färg. Servera omedelbart.


Och?
När vi gjorden den i onsdags var vi inte alls imponerade. Det var ganska smaklöst och faktiskt riktigt tråkigt. Men det blev mycket mat och vi tänkte ha det även dagen efter.

Dagen efter fyllde vi på med mer rotfrukter men även 1/2 purjolök. Ytterligare några dl stark grönsaksbuljong blandad med mjölk hälldes över. Sen rev vi sådär 2-3 dl parmesan och la över alltsammans. In i ugnen ca 25 minuter. Vi skippade även riset. Och nu blev det plötsligt middag i vår smak! Så här ovanför har ni Ingelas recept, och är nedanför har ni vårt modifierade recept.

Köttfärsgratäng med rotfrukter
till 5-6 portioner
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
500 g blandfärs
3 palsternackor
1 rotselleri
5 morötter
8 potatisar
1/2 purjolök
2 ,5 dl matlagningsgrädde
4 dl mjölk
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 – 1 dl chilisås
salt
peppar

parmesan

Värm ugnen till 225 grader.

Skala löken och hacka den grovt. Smält matfett i en stekpanna, tillsätt lök och sedan färsen. Fräs allt under några minuter över stark värme så att löken tar lite färg och köttet blir lätt brynt. Krydda med salt och peppar.

Skala palsternackor, selleri, morötter och potatis och skär allt i smala strimlor. Skär purjolöken i skivor. Blanda och lägg i en gratängform, täck med köttröran.

Blanda grädde, mjölk, buljong, salt, peppar och chilisås och häll blandningen i formen. Se till så att vätskan täcker rotfrukterna. Om inte, tillsätt lite mer mjölk. Riv parmesanen och strö över.

Grädde i 225 grader, nedre falsen, ca 35 minuter, tills allt är mjukt och ytan fått fin färg.

Lämna en kommentar
Reklam: