Köttfärsfrestelse

En smidig gratäng som passar såväl stor som liten.

Köttfärsfrestelse

Köttfärsfrestelse
till 6 portioner

Ingredienser:
500 gr nötfärs
1 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtkryddor
1 kula mozzarellaost
8-10 potatisar
3 stora morötter
1 gul lök
50-100 gr riven ost
4-5 dl grädde, valfri fetthalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och strimla potatisen i morötterna, (jmf potatisstrimlorna som du gör när du gör Janssons frestelse, ca 0,5×0,5 cm i diameter på ett ungefär).

3. Bryn färsen, smaksätt med salt, svartpeppar, örtkryddor och chilisås. Ställ åt sidan.

4. Skala och skiva löken ganska tunt.

5. Ta en ganska stor ugnsfastform alternativt en mindre långpanna. Täck botten med ett lager potatis/morötter. Ha över all köttfärsfyllning, riv bitar av mozzarella och lägg ovanpå. Toppa med den råa gula löken.

6. Avsluta med ytterligare ett lager potatis/morötter.

7. Häll över grädden och ställ in formen strax under mitten i ugnen.

8. Ta ut formen efter ca 45 minuter, späd eventuellt med mer grädde om gratängen verkar torr. Toppa med en god smakrik ost och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills osten har fått fin färg.

9. Känn med en sticka att potatis/morötterna verkligen är mjuka. Täck annars formen med lite aluminiumfolie så att den inte bränns och grädda en stund till.

10. Ta ut formen och låt den vila i minst 10 minuter innan du serverar gratängen. Den behöver mogna lite för att smaka som bäst.

11. Servera med en god sallad till.

Smaklig måltid!

Köttfärsfrestelse

Marias kommentar:
Fungerar ypperligt i matlådan dagen efter, men jag undviker att frysa den då det är potatis. Vet dock andra som gör det och tycker det fungerar finfint. Smaken är som baken där.

Gratängen blir godare med äkta vispgrädde, så är det bara… Har du en skvätt så slå gärna på det, tänker du på kalorierna så skippa hellre mozzarellaosten i mitten av gratängen i så fall.

Det fungerar givetvis utan någon ost alls och bara med potatis om du hellre vill det. Andra rotfrukter kan säkerligen också fungera. Bara att prova sig fram till vad ni gillar bäst i just er familj.

Just den variant som är på bilden är endast med potatis och ingen ost alls i. Det blev även gräddmjölk då grädden hade gått åt till kakbak dagen innan. En betydligt magrare variant, men god den också. Låt bara gratängen få god tid på sig så att den blir så där härligt krämig.

Kommentarer

Daniela skrev 2013-02-22 klockan 09:23

Det där såg himla gott ut, perfekt vardagsmat! Ska nog ta och testa receptet någon gång :)

Jessica skrev 2013-02-22 klockan 10:38

Det där är riktigt gott! Har ocksågjort någon version av det innan och det är att rekommendera! :-)

Lämna en kommentar
Reklam: