Köttbullar med Hawaiiglaze
ca 6 portioner
Ingredienser
600 gr blandfärs
1,5 dl ströbröd
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar
1,5 dl mjölk
2 tsk HP-sås
1 ägg
Hawaiiglaze
35 gr farinsocker
60 ml soya
20 gr flytande honung (ca 1 msk)
1,25 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk färsk riven ingefära
1-2 krm kanel
1 liten burk (ca 140 gr utan spad) skivad anans + 2 msk ananasjuice
2 msk maizenamjöl + 2 msk kallt vatten
Garnering
1 liten burk skivad ananas
Gräslök
Till servering
Ris
Gör så här:
1. Bland alla ingredienser till köttbullarna med händerna. Rulla sedan stora köttbullar (24-30 st) och lägg i en ugnsfastform med släpp-lätt-beläggning eller ett smörpapper i botten.
2. Baka av i 175 gr varm ugn i 15-20 minuter. Vänd på köttbullarna efter halva tiden.
3. Blanda samman alla ingredienser till glazen utom ananasen och maizenamjölet och vattnet.
4. Lått koka upp och småputtra medan köttbullarna går klart i ugnen.
5. Finhacka ananasen och ha i den när det återstår ca 5 min på köttbullarna.
6. Blanda ut maizenamjölet i lite kallt vatten. Häll i redningen i en tunn stråle i glazen och låt koka upp.
7. Lägg upp köttbullarna och häll över glazen och blanda. Toppa med den andra burken ananas. Skär gärna ringarna i mindre bitar och strö över lite finhackad gräslök.
8. Servera med ris och valfria grönsaker.
Marias kommentar:
Himla god smak må jag säga. Dottern åt bara köttbullarna utan glazen och ren ananas till sitt ris och var nöjd. Jag och maken tyckte det blev himla goda köttbullar. Helt klart lite annorlunda smak mot de gamla vanliga. Fungerar finfint att frysa och sedan värma i micron!
Reklam:
Lämna en kommentar