Köttbullar – i ugnen

Hemmagjorda köttbullar är så ofantligt mycket godare än köpta dito. MEN att stå och rulla köttbullar och steka dem i stekpannan på spisen tar en halv evighet och det osar stekos i hela huset efteråt.

Körde på varianten att steka dem i ugnen idag och det gick alldeles utmärkt. Själva rullandet kvarstår ju dock och det kan ju ta sin lilla tid. Har testat varianten där jag spritsat ut köttbullssmeten men tyckte inte de blev tillräckligt runda och fina så jag fick i alla fall rulla dem i efterhand.

En annan variant som jag sett är att man rullar långa rullar och sedan kapar dem i lagom stora bitar. Personligen skulle jag nog säga att dessa behöver rullas ändå. Själv körde jag på metoden att jag tog en klutt smet med hjälp av en vattensköljd sked och sedan formade jag till köttbullen med hjälp av skeden. Du behöver spola av händerna och skeden med kallt vatten med jämna mellanrum, annars fastnar smeten.

Till en ofantlig mängd köttbullar:

8 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
4 dl mjölk eller vatten
1,2 kg nötfärs
2 krm vitpeppar
2 msk kalvfond
2 ägg
1 finhackad gul lök

Gör så här:
1. Blanda ströbröd med mjölken och låt svälla i 5 minuter.
2. Blanda i potatismjölet, fond och vitpeppar.
3. Ha i nötfärsen och blanda (själv använder jag degkrokarna till elvispen. Se dock till att inte vispa för länge/mycket för då blir färsen seg).
4. Ha i den finhackade löken.
5. Avsluta med att blanda i äggen.
6. Rulla till köttbullar.
7. Stek i 225 grader i 5 minuter, vänd och stek i 5 minuter till. Lite beroende på ugnen så kanske du behöver steka i någon minut till. Dela på en köttbulle och se om den är genomstekt.

Marias kommentar:
Dessa är ganska milda i smaken och innehåller inget salt så att även dottern kan äta dem (nu är hon visserligen så pass stor att salt inte längre är ett problem, men receptet har jag använt sedan hon kanske 6-8 månader…). Fonden innehåller visserligen lite salt, men ser man till proportionerna så är det minimalt. Som vuxen kan jag tycka att dessa är lite väl mesiga i smaken, men det hindrar ju inte att du kryddar dem lite extra vid uppvärmningen (antingen stekar du på dem i stekpannan eller micrar dem).

Jag rullade köttbullar och stekte dem i långpannan med ett teflonbakpapper i botten. Under tiden förvarade jag de färdigrullade köttbullarna på skärbrädor som jag spolat med kallt vatten först.

Frys in köttbullarna i lämplig låda/påse och plocka sedan fram lämpligt antal inför morgondagens middag. Himla smidigt att ha dem färdigstekta i frysen tycker jag.

Stekoset blev minimalt på det här sättet och jag slapp stå och passa stekpannan och röra runt för att få till fina köttbullar. Dessa blev kanske inte supersnygga, men helt okej i min bok.

Dottern satt och ropade att hon ville ha köttbullar långt innan första plåten ens hade hunnit in i ugnen. Med andra ord, dessa går verkligen hem hos den numera 2-åriga dottern. Själv funderade jag på varför jag ens får för mig att köpa typ Mamma Scans eller andra färdiga köttbullar mellan varven? Jag tycker ju att de dels smakar riktigt illa och dessa kan du ju variera kryddningen på hur mycket som helst.

Nästa gång tror jag det ska bli lite vitlök och färska örter så här sommaren till. Tror bestämt att jag ska göra en omgång till och servera dem med tzatsiki och pitabröd eller klyftpotatis kanske. Har du något annat tips på smaksättning till köttbullar?

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-06-16 klockan 21:24

Skall allt testa att göra dom i ugnen nästa gång, ja stekande tar verkligen tid, fast jag önskar att det fanns någon som rullade alla köttbullar åt mig :-), för det är tråkigare än att steka dom

Matskafferiet skrev 2011-08-15 klockan 12:00

Ser gott ut, köttbullar är en favorit!

Pysslan skrev 2011-12-08 klockan 14:51

Steker också köttbullar i ugnen, har inte tiden, kollar av ibland istället. Tyckte din tid med sammanlagt 10 minuter låter lite...men jag kanske har samma tid ;) får nog testa detta med 5 minutersgrejen. God Jul

Helene skrev 2012-12-05 klockan 09:40

Bra köttbullerecept utan mjölk

Lämna en kommentar
Reklam: