Kokta kronärtskockor

För ett tag sedan frågade jag vad man egentligen skulle göra med de där märkliga konserverade kronärtskockorna (länk). De flesta som kommenterade verkade rörande ense om att de färska är så mycket bättre och med vägledning från Sara H så bestämde vi oss för att testa.

På bondens marknad införskaffades två prima kronärtskockor.

Skär sedan av stjälken i botten. Tag bort de nedersta bladen. Små kronärtskockor har taggar på bladen som man ska klippa av. Skölj sedan av dem så att eventuella småkryp försvinner.

Koka upp vattnet med lite salt i. Lägg i skockorna. Koka dem under lock tills det går lätt att dra loss bladen. Det tar ungefär 30-50 min för stora och 20-30 min för små. Tag upp dem och låt dem rinna av väl.

När man äter kronärtskockor lossar man bladen med fingrarna, doppar nederdelen i smör (gärna blandat med salt & citron) och gnager av den nedre köttiga delen.

När alla bladen är uppätna ska man äta delikatssen som gömmer sig i bottnen. Inuti ser det ut nästan som en blomma. Det ska bort och det är det är “plattan” under själva blomman man ska äta.

Millans kommentar:
Ja, det här var ju faktiskt gott! Smakar inte alls som de på burk. Däremot är det inte mycket mat på en sån här. Utan det är mest lite social plockmat. Sara berättade att hon som vegetarian gärna sitter och pillar med sånt på kräftskivor. Så alla vegetarianer kan räkna med att ni får det på nästa kräftskiva hos oss!

Efter detta så vågade vi oss åter igen på konserverburkarna och fann att bottnarna faktiskt nästan påminnde om äkta vara.

Ångkoka dem lätt några minuter (eller lägg i varmt vatten en kort stund). Servera med smör, salt och citronsaft.

Men visst, äkta vara smakar bättre :)

Kommentarer

Sara skrev 2010-10-15 klockan 11:10

...tummen upp! vad bra att veta att botten på burk funkar, har inte smakat det någon gång, bara inlagda hjärtan.

Therese skrev 2010-10-21 klockan 18:48

Jamen visst är det härligt och gott med kronärtskockor!

Lämna en kommentar
Reklam: