Köksrenovering

Det finns tusen och en ursäkter för min bloggfrånvaro, men den största är nog vår köksrenovering. Redan när vi var och tittade på vårt hus hösten 2003 så sa jag att köket det måste ut! Jag avskydde verkligen vårt bokfärgade kök. Men inte blev det någon köksrenovering då inte och det skulle visa sig att det skulle dröja mer än 10 år innan vi satte igång. Det är svårt att motivera en köksrenovering när det nuvarande köket fungerar finfint, inte ens var särskilt slitet eller något liknande. Jag fick helt enkelt bara stå ut.

Till slut så började dock ytskicket bli lite skamfilat och det kanske inte är så konstigt då köket hängt med sedan 1991. Vi började dammsuga marknaden och jämförde, ritade och begärde in offerter. Det tar en faslig tid att rita kök och det är inte helt lätt. Det slutade dock med att vi drog oss ur då de flesta kökstillverkare ville ha rätt bra betalt för sina stommar och luckor. Närmare 100.000 kr och sedan tillkom vitvaror och själva arbetet. Det kändes inte så lockande.

Vi hittade inga luckor hos IKEA som vi gillade och tiden gick och vi la köksrenoveringsdrömmarna på hyllan.

IKEA släpper sedan sin nya köksserie Metod och vi börjar återigen titta åt IKEA-hållet. För att göra en lång historia något kortare, efter många timmar framför datorn för min del så hade jag äntligen ritat upp vårt kök och det blev en vit högglansig historia. Något jag absolut inte hade tänkt mig när vi började titta på nytt kök. Så kan det gå…

maria_140713

Köket levererades i början på sommaren och sedan fick paketen stå i ett rum medan vi åkte på semester till Florida och solade och badade. Väl hemma igen så slog den svenska högsommaren till och vi började sakta men säkert att montera alla köksstommar.

maria_140715a

Ganska snabbt kom vi till läget att det var dags att tömma det gamla köket och börja riva det. Det är bara att inse att det finns en hel del innanför alla köksluckor. Jag är glad att vi har ett stort hus och att vi hade ett rum som vi inte använder till vardags. Det fick bli avlastningsyta och så fick även den andra hallen och det närliggande pysselrummet. Det var prylar högt som lågt. Stökigt till max!

maria_140715b

Så här såg det gamla köket och och det syns tom att luckorna under diskbänken framför allt börjar bli rätt slitna. Det ska bli himla skönt att få byta ut alla underskåp mot lådor i stället. Dessutom så har vi minskat på antalet överskåp så det kommer bli luftigare också.

maria_140715c

Vi sätter igång med att riva ut det gamla köket och utanför fönstret strålar solen och det är +32 grader. Dottern på 5 år var måttligt road… ;-)

maria_140716a

När man river ett kök så kan man mötas av en del spännande saker har vi hört från flera olika håll. I vårt fall så upptäckte vi att det inte fanns något golv under vissa av köksskåpen. Varför har vi ingen aning om, men det var inte så värst praktiskt att ha en nivåskillnad på 15-20 mm när man ska lägga ett nytt golv.

Detta var bara början av vår köksrenovering. När vi planerade detta så trodde/hoppades jag i (min enfald) att vi skulle fixa allting på de dryga fyra veckor vi hade på oss. Ack vad jag bedrog mig. Nu snart 3 månader senare är vi inte alls klara och det har varit en evig vänta på bänkskivor bland annat.

För att detta inte ska bli världens längsta blogginlägg så har jag valt att dela upp det i flera olika. Fortsättningen kommer med andra ord. :)

Kommentarer

Berith skrev 2014-09-29 klockan 08:40

Det skall bli roligt att följa ert arbete till ett nytt kök.

Lämna en kommentar
Reklam: