Kockens AB firar 100 år

Idag firar Kockens kryddor 100 år och vi passar på att fira deras födelsedag :)

Vi har gjort vår egen kryddblandning till bröd och bakat ett underbart doftande kalljäst bröd. Vill du också vinna en uppsättning kryddor för att göra din egen blandning, läs vidare :)

tävling kockens

hemmagjord brödkrydda

göra egen brödkrydda

Hemmablandad brödkrydda
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
1/2 tsk hel kumin

Blanda kryddorna i en mortel och krossa.

 

Kalljäst frukostbröd med egen brödkrydda
detta är en version av Karins favoritmorgon
till 2 bröd

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk hounung
1 tsk salt
1 msk olivolja

200 g kärnvetemjöl med fullkorn
400 g vetemjöl special
1 dl solrosfrön
3/4 dl pumpafrön
1/4 dl linfrön
2 tsk brödkryddor (enligt receptet ovan)

efter jäsning:
vallmofrön

 

Kvällen innan:
Smula jästen. Rör i vatten, honung, salt och olja.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Använd gärna maskin och låt den gå ca 5 minuter så att allt blir ordentligt blandat.

Sätt på plastfolie och ställ in i kylen över natten (minst 6 timmar).

vallmofrön

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.

Fös ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte, använd degspade för att fösa ihop och dela på mitten.

Eventuellt kan du vrida dem lite men var försiktig så du inte knådar bort alla fina stora bubblor som bildats. Häll över vallmofrön och tryck till försiktigt. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 30 minuter.

När undersidan fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när man knackar på dem är de klara.

färdigt bröd med egen brödkrydda

 

Tävling
Vill du vinna en uppsättning av kryddor som passar bra till bröd? Allt du behöver göra är att kommentera på detta inlägg och helt enkelt berätta vilken din favoritkrydda i bröd är.

I vinstpaketen finns:
Anis (hel)
Fänkål (hel)
Kummin (Hel)
Kardemumma (malen)
Timjan
Vallmofrön (vita)

Senast den 8 mars 2016 kl 19.00 vill vi ha din kommentar. Därefter utser representant för Kockens samt Salt&Peppar vinnaren, som kontaktas via mail. Har du inte svarat på mailet inom en vecka kommer vi att utse ny vinnare. Vinnaren kommer att presenteras här i bloggen.

Kommentarer

Johanna Westring skrev 2016-02-29 klockan 19:43

Åh, vad svårt, jag har så många favoriter! En av mina bästa måste nog ändå vara kardemumma. Släta bullar med kardemumma, semmelbullar med kardemumma eller helt enkelt nybakade varma bullar med smör, socker och kardemumma. En enda krydda som kan sätta smak på både bröd och maträtter.

Lena skrev 2016-02-29 klockan 20:19

Anis är min favorit till matbröd. Annars kardemumma när det gäller bullar.

linaliten skrev 2016-02-29 klockan 20:31

Jag måste nig säga kardemumma, älskar både smaken och doften! :)

Maja skrev 2016-02-29 klockan 21:02

Min favoritkrydda är saffran! Perfekt vid jul då det annars lätt bara blir sötsaker med ett gott bröd kryddat med saffran. Smör och en stark ost på är godast, gärna med lite marmelad. Såklart kanongott även resten av året!

Anna Lundqvist skrev 2016-03-01 klockan 08:49

Jag tycker det är fantastiskt gott med basilika i brödet.

My Thulin skrev 2016-03-01 klockan 13:22

Oj vad svårt, jag tror det blir Timjan! Det blir verkligen en bra touch till brödet :)

Sara skrev 2016-03-02 klockan 01:12

Anis är min favorit. När jag var barn bakade nämligen moster Alva bröd med anis och doften av anis ger mig numera en känsla av hemtrevlig och trygghet!

Berith skrev 2016-03-06 klockan 07:11

Kardemumma till bullar och anis i bröd är sååå gott!

Anna skrev 2016-03-06 klockan 19:19

Riven ost!

Lämna en kommentar




*