Klassisk köttfärslimpa med ost och skinka

Det finns hur många varianter av köttfärslimpa som helst. Favoriten är Marias italienska köttfärslimpa gjord på egna soltorkade tomater. Kanske inte den nyttigaste köttfärslimpan, men den godaste jag vet. Dagens version är lite mer vardagsaktig, gjord på pålägg från kylen ;)

Klassisk köttfärslimpa med ost och rökt skinka

Klassisk köttfärslimpa med ost och rökt skinka

500 g nötfärs
1 msk rumsvarmt smör
1,5 msk potatismjöl
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl grädde (fungerar även med matlagningsgrädde)
örtkryddor
salt & peppar

6 skivor rökt skinka
ost (sådär lagom många skivor så att det täcker)

sås:
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
redning: 2 msk mjöl som rörs ut i lite vatten
soja

till servering:
potatis
sockerärtor
längst bak på fotot ser man även syltad squash – recept här

köttfärslimpa

Blanda färsen med, smör, potatismjöl, ägg, vitlök, grädde och krydda med örtkryddor, salt & peppar. (Det finns färdiga blandningar i frysdisken som fungerar utmärkt. Annars går det lika bra med grillkrydda eller annan favoritkrydda.)

Lägg plastfolie på en skärbräda och platta ut färsen till en rektangel. Lägg på skinka och ost. (Råkar du ha lite soltorkade tomater hemma är det riktigt gott att ha i.) Rulla ihop som en rulltårta. Lägg i en smord form och sätt in i ugnen 200 grader ca 40 minuter.

Blanda alla ingredienserna till såsen (utom redningen) och låt koka upp. Vispa ner redningen under omrörning och koka några minuter tills såsen tjocknar.

Servera med kokt potatis och sockerärtor.

Lunchlådetipset: Blir bra att micra dagen efter i lunchlådan. Köttfärslimpan fungerar även utmärkt att frysas.

Spartips: Har du ris över från gårdagens middag, blanda lite sånt i köttfärssmeten för att dryga ut.

Kommentarer

Vardagsmat a la Jess skrev 2013-03-09 klockan 18:52

Så gott med köttfärslimpa! Vi ska faktiskt äta det här hemma nu alldeles strax. Min är dock fylld med mozzarella och smaksatt med orgeganooch vitlök idag. Mums!

Köttfärslimpa med ost och rökt skinka | Brittas matblogg skrev 2019-04-07 klockan 17:30

[…] Inspiration från Saltpeppar.se […]

Lämna en kommentar




*