Kladdkaka

Kladdkaka är ett sånt där recept som de flesta har sin variant på.

Nedan följer min variant på en av världens absolut godaste och enklaste kakor att baka.

Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk bryggmalet kaffe (vanligt kaffepulver)
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
125 gr smält smör/margarin

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda kakao, kaffe, vaniljsocker och vetemjöl i en separat skål. Vänd ner i äggvispet.
3. Smält smöret och blanda ner i smeten.
4. Sätt ugnen på 150 gr.
5. Häll smeten i en smord och bröad (alt. så spänner du fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smörar kanten lite lätt) springform.
6. Grädda kakan i ca 30-40 min. Känn med en provsticka, den ska fortfarande vara kladdig.
7. Servera med en klick lättvispad grädde eller lite vaniljglass. Lite färska bär till är himla gott också.

Marias kommentar: Du får passa kakan, hur snabbt den gräddas beror helt och hållet på ugnen. Min ugn börjar nog leva sitt egna liv, (en ny ugn är det nog tyvärr dags att investeri i inom en snar framtid), men i orginalreceptet så ska gräddtiden vara 40 minuter och då var kakan lagom kladdig. Det går att skära bitar utan att halva kakan sitter fast i botten. Men passa kakan och känn efter med en provsticka. Låt kakan svalna, då sätter den sig och bli mer lätthanterlig.

Kommentarer

Chezsofia skrev 2009-04-30 klockan 10:49

Kladdkaka är verkligen toppengott. Man kanske ska göra en till helgen...

Sofia skrev 2009-05-04 klockan 10:51

Kladdkaka är mumsigt - prova att hacka ner banan och bryta ner bitar av choklad. Det blir helt sinnessjukt gott! Jag tror kanske att jag ska lägga till valnötter nästa gång... Och servera med grädde så klart.

Lämna en kommentar




*