Kladdkaka med chokladkola och flingsalt

Kladdkaka med chokladkola och flingsalt

Ingredienser:

Kakan
50 gr smör
0,5 dl matolja
2 st ägg
2 dl socker
1 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Chokladkolan
2 dl vispgrädde
1,75 dl (140 gr) ljust muscovadosocker
125 gr (6,25 msk) glykos
140 gr (7 msk) Cane syrup
2 msk kakao av god kvalitet
100 gr mörk choklad
100 gr mjukt smör

Flingsalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matoljan.
3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smörblandningen.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Botten till kladdkakan

7. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen.

Chokladkolan
1. Koka grädde, muscovadosocker, glykos och cane syrup till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Det är viktigt att du använder dig av en socker- eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116 grader.
2. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt den hackade chokladen och kakaon på en gång och vispa ut detta i kolasåsen.

Kakao blandas med kolasåsen

Den hackade chokladen blandas i kolasåsen

3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar. Rör ordentligt mellan gångerna så att du arbetar in smöret ordentligt.

Blanda i det rumsvarma smöret i omgångar i kolasåsen

4. Bred på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.

Källa: www.leila.se – Leila Lindholm, men något modifierat av mig

Marias kommentar:
Jag gillar inte lakrits men originalreceptet innehåller lakritspulver i kolatoppingen. Det hoppade jag över helt och hållet. Av den anledningen bytte jag även ut det mörka muscavadosockret till det ljusa, just för att komma bort från lakritstonerna.

Sedan har Leila bara glykos sitt recept. Jag hade inte så mycket hemma så jag bytte ut det mot Cane syrup i stället och fick till en himla fin kola av det också. Glykos köper på på Apoteket och numera har även Dr Oetker glykos i sitt sortiment. Glykos är oftast väldigt dyrt så testa dig fram själv och se vad du gillar.

Kakan blev som sagt var en hit! Oerhört god och flingsaltet bryter av mot allt det söta. Det är dock en oerhört mäktig kaka så den räcker till väldigt många. Idag serverade jag den med en klick lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker. Kakan klarade sig bra utan grädden också.

Idag var vi 6 vuxna och 1 barn som åt av kaken och det gick åt drygt en tredjedel. Visst, vi hade fikat på lite annat också, men den är dryg. Så ska du ha den till efterrätt på nyårsafton t.ex. så gissar jag att du lätt får ut 12-15 portioner av en kaka.

Kladdkaka med chokladkola toppad med flingsalt

Kommentarer

Kerstin skrev 2013-12-30 klockan 12:47

Jag hade turen att få smaka på den här underbart goda kakan igår! Önskar att jag hade en bit här idag också till kaffet😉

Pia skrev 2014-08-11 klockan 05:31

Saknar en utskriftsvänlig sida går det att ordna för alla recept?? Antingen gör jag en skärmdump på min i-pad men då vissa recept är så långa måste man ta flera dumpar för ett recept o samma gäller ju om man vill sätta in en utskrift i en receptpärm. Går det att ordna? Tack!

Millan skrev 2014-08-11 klockan 15:55

Pia: Underst i varje recept finns det en länk du kan klicka på, där det står "Klicka här för att skriva ut inlägget eller maila det till dig själv." Där kan du välja att skriva, göra pdf eller maila det till dig själv. Eller det är inte det du efterlyser?

Lämna en kommentar




*