KivikÅs och Kiviks musterier

En tur ut på Österlen slutar ofta vid Kivik och någon av alla äppelodlingarna där. Kiviks musterier är kända över hela världen och det är nästan pinsamt att bo såhär nära och aldrig ha varit där. Men det skulle vi ändra på i år! Så under årets tur till Österlen så passade vi på att besöka två olika musterier.

Vi började med KivikÅs. Enligt hemsidan skulle där finnas en gårdsbutik som beroende på säsong skulle vara full av färsk frukt, must, mos och geléer i en gemytlig miljö.

kivikås

Det var lätt att hitta dit och det fanns gott om parkering precis utanför.

fruktbord

Utanför fanns ett fruktbord där man kunde köpa just frukt. Utbudet var minst sagt klent när vi kom dit strax efter lunch en onsdag i augusti.

äppel

På baksidan av huset kunde man spana in ett av alla de enorma äppelfält som finns i Kivik. Det är verkligen en häftig syn att se rad efter rad med träd fulla med frukter. Nästan vart man än kör i Kivik så kan man se detta. Så åk inte hit enbart för att se äppelträd ;)

Gårdsbutik fanns med en del egna produkter och en hel del massa annat dyrt de samlat ihop.

Kivikås Frukt
Kivikås
277 35 Kivik
Telefon: 0414-715 33

kiviks musteri

Färden gick vidare till Kiviks Musteri som jag sett framemot att få besöka. När man tittar på kartan över området verkar det vara enormt stort, men i själva verket tar det inte många minuter att vandra runt.

I fabriksbutiken kan man köpa deras vanliga sortiment några kronor billigare än vår vanliga butik hemma. Provsmakning fanns på nyponsoppa. Cafeet, där jag hade förväntat mig smaskiga äppelkakor på rad erbjöd tre olika desserter. En äppelkaka som såg ut att vara dränkt i gelatin med kanel, en pannacotta och havtorscheesecake till dyra priser. Nä, det var ingenting som lockade. Gick vidare in i presentbutiken där de iof hade en ganska kul hylla med böcker om äpplen, men priserna var hysteriska. Tror de att alla är tyska turister med gott om pengar?

äppelkakor

Exempelvis hade de kokboken Äppelkakor : och annat smått & gott av äpplen av Ann-Kristin Hallgren för 195 kr. Samma bok säljs just nu på ICA för 69 kr och på cdon för 109 kr. Nä, sånt uppskattar jag inte och lämnade hyllan.

Jag önskar att jag kunnat säga att detta är en sån plats ni måste besöka – men det kan jag inte göra. Det känns verkligen som en turistfälla, vilket är synd, för Kiviks produkter är riktigt bra. Kör ingen omväg för att besöka stället.

Kiviks Musteri AB
http://www.kiviksmusteri.se
277 35 Kivik

Kommentarer

Berith skrev 2009-08-15 klockan 11:10

Håller fullständigt med om att Kiviks Musteri är rena turistfällan. Var där för några år sen som deltagare i en förening som hade utflykt. Vi skulle få kaffe och äppelkaka och trodde att det här skulle bli något extra gott. Vad vi fick var en tråkig äppelpaj med mycket pajdeg och lite äpple. Att handla där var inte att tänka på!

Malin skrev 2010-12-08 klockan 12:00

Jag har varit på båda dessa ställen tre gånger. Och jag håller inte med er. Jag tycker att de är trivsamma. Kivikås har mer frukt inne i butiken än på bordet utanför. Och på baksidan om husen finns det alldeles utmärkta Kiviks Esperöd arboretet (dvs en samling av träd)med träd planterade redan på 1920-talet. Att caféet på Kiviks Musteri inte är någon direkt höjdare kan jag hålla med om, men att Musteributiken skulle vara så oduglig som ni säger tycker jag är fel. Jag har handlat mycket gott där. Det finns ju många både stora och små fruktodlare runt Kivik och att sortiment och utbud varierar tycker jag inte är så märkligt, det är ändå gårdsförsäljningar vi talar om. Det finns ett annat musteri PA Frukt som ligger i närheten av Äppelriket (odlarringens lokaler)och deras egen must på fina glasflaskor rekomenderas varmt. Jag planerar en resa nu till helgen just till Kivikstrakten och jag ser fram emot det. Så för all del är ni på österlen tag en omväg till Kivik! och missa inte ett besök i nationalparken Stenshuvud.

Millan skrev 2010-12-08 klockan 15:40

Malin: Tack för dina kommentarer! Vi uppskattar att du tog dig tid att skriva! Gällande Kivikås så fanns det inte mer frukt inne i butiken heller när vi var där. Att musteributiken på Kivik är odulig har jag aldrig skrivit. Men jag tycker ändå inte att det är värt att köra dit för butikens skull. Kan hända att de har extrapriser där ibland som gör det värt. Men inte när vi var där. Sen tackar jag för tipset om PA Frukt, som vi inte varit på. Kommer jag förbi ska jag besöka stället! Stenshuvud är underbart :)

Lämna en kommentar
Reklam: