Kerstins äppelsockerkaka

Det här är ett receptet som jag har fått min mamma som jag tog med mig när jag flyttade hemifrån. En klassisk kaka som alltid bakas varje höst när vi hade plockat in alla äpplen när jag bodde kvar hemma. Nu har jag inget äppelträd själv så det blir inte fullt lika många äppelkakor längre.

Om du råkar ha några äpplen kvar från höstens tidigare skörd (det fungerar givetvis lika bra med köpeäpplen! ;-), så passa på att baka den här enkla, men oerhört goda äppelkakan. Perfekt att ta med till jobbet och bjuda på till fikat då den är komplett som den är.

Vill du lyxa till det så fungerar det givetvis att servera en klick lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass till.

Själv brukar jag äta den precis som den är. Jag vill helst ha min lite kladdig, nästan på gränsen till rinnig så jag tenderar att undergrädda min kaka. Vill du att kakan blir rinnig i mitten så är det 40 minuter du ska grädda kakan. Det blir lite väl kladdigt och fungerar inte så bra att äta på stående fot då, så jag rekommenderar nog snarare 45-50 min. Passa kakan och känn med en provsticka är mitt råd!

Ingredienser:
150 gr smält smör
3 dl socker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2 (syrliga) äpplen i klyftor
2 msk socker
0,75 msk kanel

Gör så här:
1. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
3. Vispa i det smälta smöret.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd ner i äggvispet.
5. Smörj och bröa en springform.
6. Häll ner smeten i formen.
7. Skala och klyfta äpplena.
8. Blanda socker och kanel i en 3liters fryspåse. Häll ner äppelklyftorna och skaka runt så att alla äppelbitar får socker/kanelblandningen på sig.


9. Stick ner äppelklyftorna i kakan, antingen i ett mönster som ovan, (börja i ytterkanten och gå in mot mitten, lägg äppelklyftorna omlott), eller så lägger du bara ut dem lite ostrukturerat över hela kakan.

10. Grädda kakan i 175 grader varm ugn i mitten i ca 45-50 minuter.

Marias kommentar: Kakan håller sig några dagar i kylskåp och skulle det mot all förmodan vara något över så går den utmärkt att frysa.

Kommentarer

Millan skrev 2010-11-29 klockan 16:06

Och jag har ett liknande recept jag fick med mig från min mormor :) Fast hon kallade den fyriskaka. Mmm.. kanske dags att baka ikväll!

Berith skrev 2010-11-29 klockan 16:38

Ja den kakan har säkert många namn. Men god är den!

Martina skrev 2010-11-29 klockan 19:17

Den ser väldigt god ut. Jag sparar genast receptet för framtiden!

Helena Ljunggren skrev 2010-12-01 klockan 17:33

Jösses så gott! Äpplekaka är svårslaget

Lämna en kommentar
Reklam: