Karelska piroger (karjalanpiirakka)

När jag frågade mina finska vänner varför vi inte bjöds på finsk mat skrattade de och sa att vi skulle vara tacksamma över det. Men till eftermiddagsfika ena dagen så såg de till att vi fick karelska piroger.

Första gången jag kom i kontakt med dessa var när jag besökte finland för att spela och vi fick dem till frukost. Jag förstod inte riktigt tjusningen med dem, men är man i finland så hör det till att man ska äta dem. Så jag blev faktiskt riktigt glad när de serverade oss finfina exemplar av pirogerna.

finska piroger

Karelska piroger består av ett tunt rågskal och en fyllning av risgrynsgröt.

Jag har inte själv testat att göra dem, men hos Recept a’la Matmor hittade jag följande recept:

Skal:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
2½ dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
5 dl vatten
3 dl ris som grötar sig
1 l mjölk
ca 1 tsk salt
1-2 dl mjölk + ca. 25 g smör att pensla

Alternativ fyllning: hemlagat potatismos. (Vilket en av mina finska vänner sa var hennes personliga favorit.)

Börja med fyllningen. Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka på svagvärme tills vattnet har försvunnit. Tillsätt mjölken och koka gröten 30-35 minuter på svag värme. Rör då och då. Smaksätt med salt när gröten är färdig.

Börja med degen till skalet när gröten nästan är färdig. Blanda vatten, mjöl, salt och olja. Knåda degen en stund. Gör en lång rulle av degen. Dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna till bollar. Sätt bollarna under plast.

Sätt på ugnen på 275 grader. Kavla ut bollarna till ovala plattor, sätt en klick av fyllningen mitt på och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant. Använd en stekspade för att lyfta pirogerna på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Pensla pirogerna med smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före servering.

Serveras med kokta hackade ägg, blandat med lite rumsvarm smör.

Källa: http://matmor.blogspot.com/2006/12/karelska-piroger.html

Kommentarer

Frida skrev 2009-10-08 klockan 20:33

Om man är i Helsingfors så bör man göra ett besök i deras saluhall och när man är där skall man passa på att äta på det lilla fiket mitt i hallen och där välja deras köttpiroger som kommer från de rätta bageriet i Helsingfors. Sådana köttpiroger går inte att få tag på i Sverige och är ett MÅSTE varje gång vi åker till Finland.

Karin Kangas skrev 2011-08-16 klockan 08:39

Kan man sälja på festivaler

Lämna en kommentar
Reklam: