Kardemummabullar

Det är kletigt när man gör dem och det är kletigt när man äter. Men åå så goda de är! Går dessutom bra att frysa. Ta fram dem några timmar innan ni ska fika och kör dem sen ca 30 sekunder i micron så blir de hur bra som helst.

kardemummabulle

Kardemummabullar
18 st

Vetedeg med kardemumma:
3 dl mjölk
1/2 msk grovmalna kardemummakärnor
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
12 dl vetemjöl special

Fyllningen:
200 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1/4 msk kardemumma
3/4 msk kanel

1 ägg till pensling

krossade kardemummakärnor

Degen: Blanda de grovmalna kardemummakärnorna med mjölk tills det är 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och häll mjölken över och rör tills jästen läst sig. Blanda i socker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta tills du har en smidig deg.

Låt jäsa ca 50 minuter under bakduk.

smör socker kanel

Fyllningen: Blanda smör, socker, kardemumma och kanel.

Dela degen på mitten och kavla ut halva i taget till en rektangulär platta. Bred över smörkrämen. Vik långsidorna mot varandra och skär i 4 cm breda remsor. Skär sedan snitt i dem enligt fotona nedan.

kavla ut och skär enligt följande

vik och snurra

Snurra “benen” åt olika håll och gör en knut. Göm ändarna under bullen.

bulle

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

bullar

Sen är det bara att njuta av stora härliga bullar!

Kommentarer

♥ Sandra Törn ♥ skrev 2010-08-14 klockan 04:58

Åh, vad goda de ser ut! :)

Annelie och Tommy skrev 2010-08-14 klockan 06:29

Åh, så goda de ser ut! Här i Singapore har jag försökt att baka bullar, men för det första är det svårt att få tag på färsk jäst och tycker inte det blir lika gott med torrjäst. För det andra så är det alldeles för varmt (30-34 grader) att baka eftersom vi inte har AC i köket, rinner fyllning ut när man ska snurra ihop bullarna så vi har givit upp. Vi får åka och köpa djupfrysta kanelbullar på IKEA, en nödlösning för kardemummabullar är ju godare.

Linda skrev 2010-08-14 klockan 08:17

Ser så gott ut, snurror har jag aldrig lyckats få till ännu, fast jag har iofs inte försökt speciellt mycket, rullar alltid ut de till vanliga bullar :-), häromdagen blev det kanelbullar gjorda på vildjäst/russinjäst

Berith skrev 2010-08-14 klockan 12:50

Visst ser det gott ut - och jag kan intyga att bullarna är både snygga och mycket goda!

Maria skrev 2010-08-14 klockan 19:23

Åh, det ser jättegoda ut! Kanelbullar på vildjäst/russinjäst lät himla intressant Linda. Måste genast kolla in din sida!

Coquina skrev 2010-08-14 klockan 23:59

Ser riktigt smarrigt ut =)

Malin skrev 2010-08-15 klockan 03:38

Åååååh vilka goda! Skicka hit några är du snäll ;)

anna skrev 2010-08-16 klockan 17:13

Oh vad mumsiga de såg ut!

För oss kardemummaälskare! | I väntan på Storken skrev 2011-01-28 klockan 13:27

[...] det bröd, idag fick det bli kardemummabullar. Jag har gått och sugit på det här receptet från Salt & Peppar länge efter att en jobbarkompis rekommenderade det. Nu håller bullarna på att svalna lite och [...]

Lämna en kommentar




*