Kanelbullekladdkaka – aka kanelkladdkaka

Kanelbullekladdkaka

Kärt barn har många namn heter det, men det vanligaste är nog Kanelbullekladdkaka, men jag har även hört kanelkladdkaka.

Ett väldigt eftersökt recept såväl bland de populäraste sökorden för 2015 som här på Salt & Peppar. Skam dock att jag inte fått upp receptet förrän så här de sista skälvande dagarna.

Är du sugen på något till fikat så är det här ett recept som går snabbt och är enkelt att göra. Det innehåller dessutom sånt som man allt som oftast har hemma.

Ingredienser:
150 gr smör
2,5 dl strösocker
3 st ägg
2 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

smör till formen

Florsocker (till att pudra över)

Vispgrädde att servera till

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter) och smöra formen, särskilt kanterna.

3. Smält smöret och låt det sedan svalna något.

4. Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. OBS! Rör endast ihop ingredienserna, vispa ej då det kommer in för mycket luft i smeten och gör kakan torr.

Kanelbullekladdkaka

5. Blanda i en skål vetemjöl, kanel, vaniljsocker och salt.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, blanda väl så att det inte är några mjölklumpar kvar.

7. Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.

8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Känn med en sticka hur kladdig du vill ha kakan. Eventuellt låter du den stå inne i 5 minuter till.

9. Låt kakan svalna något i formen innan du lägger upp den. Vispa grädden och pudra till sist över lite florsocker precis innan servering.

Smaklig fikastund!

Kanelbullekladdkaka

Marias kommentar:
Om du så önskar så kan du strö över pärlsocker över smeten innan du sätter in den i ugnen. Hoppa då över att pudra över florsocker sen när kakan har svalnat.

Det blir en härlig kanelsmak på kakan och med pärlsocker på så blir det nog ännu mer känslan av kanelbulle. Jag föredrar dock att pudra över florsocker i stället då jag tycker det blir både godare och framför allt snyggare. ;)

Kanelbullekladdkaka

Lämna en kommentar
Reklam: