Kålpudding á la Tareq Taylor

Kålpudding, en riktig klassiker vi lagat på massor av olika sätt. Det här receptet är ganska likt vad vi brukar göra, men ändå blir det något speciellt när Tareq är inblandad. På fotona nedan följde jag hans recept, men gången efter blandade jag ner riven morot i smeten, vilket jag tycker gör det så mycket saftigare, godare och dessutom nyttigare. Så här är Kålpudding á la Tareq Taylor!

Kålpudding á la Tareq Taylor

Kålpudding á la Tareq Taylor

1,5 kg vitkål
1/2 gul lök
2 tsk salt
1 dl ljus sirap (jag tycker faktiskt att det blir lite väl sött, så jag halverar mängden här)
1 tsk ättiksprit 12%
50 g smör

Färs:
1 gul lök
600 g blandfärs
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk mortlad svartpeppar
2 tsk salt
1 dl ströbröd
2 dl mjölk 3%
3 ägg

Tips 1: Jag tycker det blir saftigare, men framförallt godare, om du river ner lite morötter tillsammans med färsen.

Tips 2: Gör som de gjorde “förr” och blanda även ner gårdagens ris i smeten för att dryga ut.

Rårörda lingon:
1 paket frysta lingon ca 225 g
3/4 dl strösocker

Till servering:
potatis eller ris
brunsås eller gräddsås
grönsaker (på fotot har jag picklat morot, squash och fänkål)

Kålpudding á la Tareq Taylor

Värm ugnen till 200 grader.

Skär kålen i mindre bitar. Skala och skiva löken. Lägg kål och lök på en plåt. Salta och ringa över sirap. Blanda runt och rosta sedan i ugnen i ungefär 30 minuter. Ta ut plåten och blanda kålen med ättiksprit.

Skala och finhacka löken till färsen. Blanda lök, färs, kryddor, ströbröd, mjölk och ägg i en bunke.

Lägg hälften av den rostade kålen i botten på en ugnsform. Lägg färsen ovanpå kålen och sedan ett lager kål på färsen. Toppa med smör i klickar och baka i ugnen ungefär 30 minuter. Lägg eventuellt över lite folie efter halva tiden.

Lägg under tiden lingonen i en skål och rör ihop med sockret. Låt stå och tina.

Kålpudding á la Tareq Taylor

Receptet kommer från Tareqs bok Mat på en plåt, men jag hittade det i tidningen Hemmets Journal.

Kommentarer

Monica Carlenstam skrev 2021-08-22 klockan 17:28

Å så smart! Blev ” kanoners”

Millan skrev 2021-08-24 klockan 09:54

Vad härligt att höra Monica!

Eva Ekegren skrev 2021-09-27 klockan 19:25

Wow!! Har gjort kålpudding i många år å aldrig ”fått till den riktigt” Nu när jag använde ditt recept blev den exakt som jag har drömt om 😁😁 Tack Tareq❤️

Millan skrev 2021-09-28 klockan 07:29

Vad kul att du också gillade det Eva!

Sara skrev 2022-03-14 klockan 12:38

Varför ättiksprit?

Millan skrev 2022-03-16 klockan 11:00

Sara: För att det ger en viss smak till kålen. Samma när du gör skånsk brunkål, då smakar man alltid av med ättiksprit också. Testa, det blir väldigt gott!

Göran skrev 2024-02-11 klockan 17:44

Tyvärr, kryddpepparn tar över och dominerar vilket gör att man inte upplever någon kålsmak. Kryddpeppar ger ändå en spännande smakbrytning. Nästa gång jag gör kålpuddning så nöjer jag mig med ett par tre kryddpepparkorn.

Millan skrev 2024-02-11 klockan 18:49

Hej Göran! Vad trist att du inte tyckte det blev bra. Själv uppskattar jag kryddpepparn i den här rätten. Men det är ju bara att minska ner lite på det nästa gång :)

Lämna en kommentar




Reklam: