Kålpudding á la Tareq Taylor
Kålpudding, en riktig klassiker vi lagat på massor av olika sätt. Det här receptet är ganska likt vad vi brukar göra, men ändå blir det något speciellt. Kan vara för att det är Tareqs twist på det hela. Nästa gång kommer jag utgå från det här receptet men blanda riven morot i köttfärssmeten, vilket jag tycker om.

Kålpudding á la Tareq Taylor
1,5 kg vitkål
1/2 gul lök
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
1 tsk ättiksprit 12%
50 g smör
Färs:
1 gul lök
600 g blandfärs
1 tsk mortlad kryddpappar
1 tsk mortlad svartpeppar
2 tsk salt
1 dl ströbröd
2 dl mjölk 3%
3 ägg
Rårörda lingon:
1 paket frysta lingon ca 225 g
3/4 dl strösocker
Till servering:
potatis eller ris
grönsaker (på fotot har jag picklat morot, squash och fänkål)

Värm ugnen till 200 grader.
Skär kålen i mindre bitar. Skala och skiva löken. Lägg kål och lök på en plåt. Salta och ringa över sirap. Blanda runt och rosta sedan i ugnen i ungefär 30 minuter. Ta ut plåten och blanda kålen med ättiksprit.
Skala och finhacka löken till färsen. Blanda lök, färs, kryddor, ströbröd, mjölk och ägg i en bunke.
Lägg hälften av den rostade kålen i botten på en ugnsform. Lägg färsen ovanpå kålen och sedan ett lager kål på färsen. Toppa med smör i klickar och baka i ugnen ungefär 30 minuter. Lägg eventuellt över lite folie efter halva tiden.
Lägg under tiden lingonen i en skål och rör ihop med sockret. Låt stå och tina.

Receptet kommer från Tareqs bok Mat på en plåt, men jag hittade det i tidningen Hemmets Journal.
Kommentarer
Monica Carlenstam skrev 2021-08-22 klockan 17:28
Å så smart! Blev ” kanoners”
Millan skrev 2021-08-24 klockan 09:54
Vad härligt att höra Monica!
Eva Ekegren skrev 2021-09-27 klockan 19:25
Wow!! Har gjort kålpudding i många år å aldrig ”fått till den riktigt” Nu när jag använde ditt recept blev den exakt som jag har drömt om 😁😁 Tack Tareq❤️
Millan skrev 2021-09-28 klockan 07:29
Vad kul att du också gillade det Eva!
Sara skrev 2022-03-14 klockan 12:38
Varför ättiksprit?
Millan skrev 2022-03-16 klockan 11:00
Sara: För att det ger en viss smak till kålen. Samma när du gör skånsk brunkål, då smakar man alltid av med ättiksprit också. Testa, det blir väldigt gott!
Reklam:
Lämna en kommentar