Kall currydoftande soppa med selleri

Med rubriken “Currydoftande soppa på späda rotsaker, vitt vin, libbsticka, räkor och rotsakschips” fångades genast mitt intresse när jag såg det i Sydsvenskan. Receptet klipptes ut och testades direkt veckan efter. Inte förrän det började bli färdigt undrade jag vart vinet tog vägen, var det meningen att jag skulle dricka det undertiden maten lagades? Och räkorna? De måste nästan vara till servering? Jag hatar slarviga recept.

kall soppa

Kall currydoftande soppa med selleri
12 portioner som förrätt, ca 8 som huvudrätt

1 kg rotselleri
300 g morot
0,5 + 1 tsk salt
2 msk tunt skivad skalad ingefära
0,5 dl neutral rapsolja
3–4 klyftor vitlök

2 tsk curry
1 tsk gurkmeja eller 1 msk finriven färsk
8–12 dl vatten

finrivet skal av 0,5 liten eko-citron
2 msk pressad citron
ca 1 tsk råsocker
ca 1 tsk salt
5 dl yoghurt naturell (ej mild)

Till servering:
Rotsakschips
Strimlad libbsticka eller korianderblad
Gräslöksblommor

Dela rotsellerin i stora bitar. Skär av skalet med vass kniv. Dela i mindre bitar och skiva riktigt tunt. Skala eller skrubba morötterna och skiva något tjockare.

Lägg i en tjockbottnad vid gryta eller traktörpanna med olja, ingefära och oskalade vitlöksklyftor. Salta lätt och fräs rotsakerna mjuka på låg värme ca 10 minuter. Skaka runt då och då.

Ta av locket, rör ner gurkmeja och curry och fräs vidare någon minut. Slå på vatten så att det precis täcker och sjud ca 5 minuter eller tills rotsakerna är mjuka men har färg och smak kvar.

För över till en mixerkanna. Om du inte har en sådan får matberedaren duga. Kör till helt slätt mos, kör inte för länge, då förlorar du arom. Rör ner yoghurten och späd med ressten av vattnet till lagom konsistens. Rör ner rivet citronskal och smaka av med pressad citron, socker och salt.

Servera soppan kyld med strimlat grönt ovanpå och rotsakschips bredvid.

Källa: Lisa Förare Winbladh, Sydsvenskan, 4 augusti 2013

Millans kommentar: Chrisse tog en sked och sa direkt nej, men försökte trots allt att äta lite till. Men icke, den gick inte ner. Själv åt jag upp min portion men blev inte direkt förtjust i det. Curry-smaken tog över det mesta. Nä, då föredrar jag en kall Gazpacho istället.

Vad tycker du om kalla soppor? Har du någon favorit vi bör testa nästa sommar?

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2013-08-28 klockan 13:08

Å, vad gott, jag älskar soppor. DEN bara måste jag laga!

Lämna en kommentar
Reklam: