Julsallad – aka sallad med baconlindade daddlar, ost och krutonger

Serverade baconlindade daddlar i samband med en glöggfest som vi hade för ett tag sedan. Serverade dem lite ljumna och de var förödande goda! Söt och salt möttes finfint.

Hur som haver så fick jag ett gäng över och funderade länge och väl på vad jag skulle göra med dem. Idag hamnade de i en sallad tillsammans med tärnad Västerbottensost, hemmagjorda krutonger och så lite balsamico över det hela. Väldigt snabbt och det smakade mycket och väldigt gott.

Osten gifte sig finfint med daddlarna och sältan från baconet. Krutongerna fick lite smak av örter och vitlök från flingsaltet som just är smaksatt med vitlök och örter! ;-)

Krutongerna går väldigt lätt att göra, jag tar bara fryst rostbröd som jag oftast bara gnider en vitlöksklyfta emot, värmer lite olja i en stekpanna och sedan steker jag brödtärningarna gyllene. Det gäller att passa dem så att de inte bränns, jag brukar sänka ner till till 2-4 (om du har 1-12 som gradering) och så rör jag runt dem lite då och då. Brukar avsluta med lite örtkryddor och salt. Sedan låter jag dem svalna och sen toppar jag min sallad. Himla gott är det!

Det här blev inte mycket till recept, utan mera en receptskiss! Själv tog jag väl ett gäng daddlar, kanske 50 gram ost, två-tre rejäla nävar hackad sallad, skulle gärna ha tagit machesallad men den hade tyvärr blivit dålig när jag skulle bygga ihop min sallad. Balsamico är himla gott ihop med ost, särskilt smakrik lagrad ost.

Den här salladen gör jag gärna igen! Gillade verkligen smakerna!

Kommentarer

Kerstin skrev 2011-12-26 klockan 15:46

Skulle gärna kunna hjälpa till att "äta upp" dina dadlar. Detta lät verkligen smarrigt,snålvattnet rinner-:)

Lämna en kommentar
Reklam: