Julgodismarathon 2010

Årets julgodistillverkning blev lite förskjuten och därav det sena julgodisinlägget för i år. Har några favoriter som alltid måste finnas med, men det är ju roligt att testa något nytt. Problemet är bara att gör man många olika sorter så orkar man ju inte äta upp allting själv. I år löste jag det hela genom att ge hemmagjorda dekorerade godispåsar till fröknarna på dotterns förskola och sedan får nog svärföräldrarna lite i morgon också.

Leilas limekola såg jag i programmet Leilas Home delivery när hon var hemma hos Marie Serneholt. Det var mycket som såg himla gott ut i det programmet, men valet föll som sagt var på limekolan i år. Gillar verkligen smaken av lime så dessa kolor föll mig i smaken.

Ingredienser:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime

Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör endast om ibland.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned rivet limeskal.
4. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
5. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Marias kommentar: Gjorde ett kulprov efter 20 min genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten och kunde rulla till en fin kula. Slutade därför att koka kolan och hade i det rivna limeskalet. Idag när kolan skulle skäras upp och slås in i papper så kan jag meddela att kolan är väldigt mjuk och nästan så att den flyter ut lite… Jag skulle med andra ord ha kokat den något längre. Den är dock gudomligt god och jag gillar att kolan är mjuk.

Min klassiska limefudge blir det inget av i år då Fazer har slutat tillverka den vita chokladen med smak av lemon lime. :o( I stället blev det Tomtefudge som bygger på exakt samma recept, men där marshmallowsen är utbytta mot skumtomtar. Du behöver 10 tomtar vilket motsvarar ca 60 gr.

Ingredienser:
10 st (ca 60 g) skumtomtar som du klipper i mindre bitar
2 dl socker
1 dl vispgrädde (fungerar lika bra med magrare varianter)
50 g smör
150 g vit choklad

Gör så här:
1. Klipp isär skumtomtarna i småbitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält.

2. När allting har smält så fortsätt du att småkoka i 10 minuter under omröring.

2. Hacka chokladen och rör i den och rör tills massan blir blank.

4. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.

5. Häll upp massan i en smord form, ca 20 x 30 cm. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

Marias kommentar:

Jag slår in mina i smörpapper och förvarar dem sedan i kylskåpet. Lite beroende på hur stora bitar du gör, men det blir ca 30 st.

Efter tips från Ullis när jag efterlyste era bästa julgodisrecept så testade jag att göra Arlas Vita tryfflar med smak av äpple och kanel. Oerhört goda! Dessa ska jag absolut göra flera gånger.

ca 25 st
Ingredienser:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
300 gr vit choklad
50 gr smör
1-2 msk torkat finhackat äpple
0,5 tsk malen kanel
kokosflingor

Gör så här:

1. Koka upp grädde och socker. Blanda i choklad och smör, och rör till en jämn smet.
2. Finhacka torkat äpple, (jag köpte mina äppelbitar bland naturgodiset, inte de där torkade äppelringarna som är stenhårda, utan större bitar som var mjukare. Liknar torkad ananas till utseendet, men smakade absolut äpple!)
3. Tillsätt äpple och kanel. Låt stå i kyl ett dygn.
4. Forma små kulor och rulla dem i kokos.

Marias kommentar: Nästa gång så hoppar jag nog över att rulla dem i koks och kör på lite smält vit choklad utanpå i stället.

Blåbärstryfflarna är gjorda på liknande sätt, men är smaksatta med blåbärsessence och färgade med blå färg inköpta på Stockholms Eter och Essencefabrik. De är sedan doppade i vit choklad.

Sedan blev det Nougat Crisps som jag gjorde tidigare och nytt för i år var Snickers som jag fick hemma hos en kompis för någon vecka sedan när vi där på lite adventsmingel. Hennes Snickers var skitgoda rent ut sagt, tycker inte att mina blev lika goda så jag skippar att dela med mig av receptet här. Upplever att mina blev lite för lösa. Hade gärna sett att de var lite mera kompakta och inte så sladdriga i konsistensen.

Sist, men inte minst är det då klassikern Rocky Road fudge! Jag gör fudgevarianten då den inte blir lika hård och är mer tuggvänlig än originalet som bara innehåller smält choklad.

Marias kommentar:
Tomtefudge blev härligt rosa och var himla god, men jag upplever den som rätt söt. Limekolan blev en ny favorit tillsammans med tryfflarna med smak av Äpple och kanel. Rocky road fudgen är alltid outstanding i min bok!

Vad har du för julgodisfavoriter?

Kommentarer

Berith skrev 2010-12-24 klockan 00:21

Så mycket gott!

Lämna en kommentar




*