Julbord 2010

Årets julbord hos Millan & Chrisse innehöll en hel del nyheter för familjen. För vår egen skull har jag skrivit lite anteckningar efter vissa saker med hur mycket som hade varit lagom att göra, för att slippa äta julrester fram till påsk. Något år kommer vi nog att lära oss vad som är lagom..

Hur ser det ut hos er? Blir det mycket mat över eller har ni lärt er vad som går åt?

Julbordet nedan är beräknad till 9 vuxna personer.

Mingel
När gästerna kom så bjöds det på glögg med nötter och russin samt pepparkakor och mögelost.

Sill & Lax
På första delen av julbordet är det mesta hämtat från havet, med lax och sill.
Sivs löksill (hade varit lagom att göra dubbel sats)
Brantevikssill (hade varit lagom att göra på 0,5 kg sill, inte 1,5 kg som vi gjorde ;) )
Husets inlagda sill (gjorde på 2 burkar vilket räckte bra till julafton + en liten burk till mellandagarna)
senapssill (köpte en burk färdig sill vilken INGEN ens rörde..)

lax (kallrökt) (gick åt ca 0,5 kg)
creme fraiche (2 förpackningar)
hackad rödlök (2 st)
ishavsrom (2 förpackningar)

rökt ål

ägg (gick åt 9 st)
bröd (vörtbröd, fint bröd och dansk rågbröd. Totalt gick det åt ca 1 bröd)
ost & smör

rödkålssallad (rödkål, apelsin, feta, dressing: skal från 1 apelsin + apelsinsaften, vitvinsvinäger, salt, olivolja)

ruccolasallad (ruccola i bottnen, galiamelon i bitar, skivad rödlök, salt & peppar)

Janssons frestelse

Julskinka & kött
köttbullar
prinskorv

senap
Mamma & Pappas hemmagjorda brunkål
Mormor Sivs leverpastej
rödbetsallad (gjorde på 1 kg. Blev ca 1 stor matlåda över)

Julkryddade brysselkål (1 nät brysselkål förkoks på förmiddagen. Fräs upp en rejäl klick smör och lägg i 4 kryddpepparkorn, 4 hela kryddnejlikor och 1 kanelstång (pudra eventuellt över lite extra kanel om du gillar smaken). Fräs upp ordentligt så att kryddorna hinner ge smak åt smöret. Klyfta en rödlök och låt steka en kort stund. Lägg därefter i brysselkålen som bara ska bli varm.)


Årets griljering av skinkan fick lite mer smak med inspiration från Allt om mat nr 20, 2010.
Whiskygriljerad julskinka
2 msk senap
1/2 msk whisky
1 äggula
6 krossade enbär
1 msk rosmarin
1/2 msk socker
1 msk ströbröd +
2-3 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda samman ingredienserna, utom de sista 3 msk av ströbrödet.

Lägg skinkan i en ugnssäker form. Bred blandningen över och strö över ströbrödet som är kvar.

Griljera mitt i ugnen ca 10-15 minuter, så att den får en snygg yta.

Dessert
Ris a´la malta (risgrynsgröt + grädde + hackade nötter + mandariner) Mamma och pappade gjorde en stor sats på 1,5 liter mjölk. Räckte och blev lite över också..
jordgubbsröra

Kommentarer

Berith skrev 2010-12-26 klockan 18:55

Å vilket julbord! Där var allt man kan önska och så otroligt gott!

Helena Ljunggren skrev 2010-12-27 klockan 10:25

God fortsättning!

foodelicious.se skrev 2010-12-27 klockan 17:58

Ser ut som ni hade en lyckad jul med massor av god mat :-) God fortsättning!

freddy skrev 2010-12-27 klockan 19:20

Som vanligt så blir man ju sjukt sugen på att ta sig en "liten" smakbit ;-)

n skrev 2010-12-29 klockan 18:15

MEN! "Det europeiska ålbeståndet har minskat under många år. Minskningen har sedan början av 1980-talet varit så drastisk att både arten som sådan och ålfisket bedöms vara starkt hotade." https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/fiskochskaldjur/arter/allaarter/alanguillaanguilla/bestandsstatus.4.1490463310f1930632e800047.html

Millan skrev 2010-12-29 klockan 20:38

Det finns många sorters fisk som periodvis varit utrotningshotad, vilket givetvis är fruktansvärt trist. Nyligen var det torsken det skreks högt om, men den är tillbaka igen. Sålänge jag kan köpa ålen av fiskarna själva nere vid fiskehoddorna i Malmö kommer jag att fortsätta. Förbud mot ålafisket bör svenska staten ta hand om.

Lämna en kommentar




*