Jordnötsgryta

Jag har en man som ungefär en gång om året får för sig att han är sugen på jordnötssmör. Det är något av det vidrigaste jag vet och varje gång vi köper hem burken så slutar det med att 3/4 står kvar tills det börjar mögla. Men det måste finnas något vettigt att göra med burken tänkte jag och blev glad när jag hittade ett recept på en jordnötsgryta. Från början var det ett vegetariskt recept, men efter att ha ändrat om en del så blev det till slut en gryta som till och med jag tyckte var god! Väl värt att ätas mer än en gång om året :)

Jordnötsgryta
4 portioner

1 lök
2 klyftor vitlök
1 tsk sambal oelek
2-3 kycklingfileer

1 burk kokosmjölk (ca 400g)
1/2 msk soja
1/2 dl jordnötssmör (smaka dig fram till vad du tycker blir bäst)
lite honung
1/2 msk flytande grönsaksbuljong

fullkornsris

grönsaker (på fotot syns en vitkålssallad med morot, vinäger, olivolja och italiensk salladskrydda)

Hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med sambal oelek. Skär kycklingen i bitar och låt fräsa med tills kycklingen är genomstekt.


Häll på kokosmjölk, buljong, soja, jordnötssmör och lite honung. Låt puttra några minuter på svag värme under lock.

Servera med ris och grönsaker.

Källa: Ursprungsreceptet hittade vi på Kung markattas blogg:
http://blogg.kungmarkatta.se/2010/09/vegetarisk-jordnotsgryta/

Kommentarer

Zarah skrev 2010-11-19 klockan 10:16

Jag brukar göra snabbwok... Jag slänger ner nudlar i varmt vatten och fyller på med tunna morotsstavar, rödlöksklyftor, broccolibuketter... och sen häller jag av och slänger ner dem i en stekpanna medan jag rör ihop jordnötssmör, sambal, limejuice och en aning olivolja till en sås som jag har på. (Man kan ta i vanlig sötsur sås med om man vill, då blir det mildare.) Inte så tokigt. Fast iofs gillar jag ju jordnötssmör, då. Tack för tipset, förresten! :)

Linda - Cupcakefluffan skrev 2010-11-19 klockan 21:27

Låter som en himla god gryta då jag gillar jordnötter i maten

Tiggy skrev 2010-11-20 klockan 09:27

Ungefär samma recept som jag brukar göra. :) Supergott! Brukar också göra jordnötssås ibland till kyckling eller nötkött. Du får använda resten av jordnötssmöret till att göra egna snickers, nu lagom till jul också!

Mårtenssons kök skrev 2010-11-20 klockan 22:18

Något som oxå blir riktigt gott med jordnötssmör är jordnötssås. Nästan samma ingredienser som i denna grytan.

Caroline skrev 2011-03-25 klockan 00:55

Jordnötssmör är så yummie! :) Men det ska vara den ekologiska Green Choice... den är godast. Bara jordnötter och havssalt i :) Denna rätt ska jag testa! Dock utan kyckling för jag är vegetarian sen oktober 2010 :)

Lämna en kommentar




*