Jordgubbssylt med en touch av vanilj

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
500 gr syltsocker
0,5 vaniljstång

Gör så här:
1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar.
2. Varva jordgubbar och syltsocker tillsammans med en delad vaniljstång där du skrapat ur fröna. Låt stången följa med i ner i grytan också!

3. Låt alltsammans stå och dra i någon timme.
4. Koka upp på medelstark värme och låt koka i ca 10.
5. Fiska upp vaniljstången och lägg den åt sidan, (kan återanvändas om du vill koka lite kräm också!).

6. Skumma sylten väl (det är skummet som är grogrunden för ev. bakterier!)

7. Låt sylten vila i kastrullen i 15 minuter.
8. Häll upp sylten på varma burkar och skruva på locket.
9. Låt burkarna svalna innan du ställer in dem i kylen alternativt i ett mörkt skåp.

Marias kommentar:
Glöm inte att värma burkarna som du tänker förvara sylten i, allt för att undvika att sylten börjar mögla! Diska burkarna väl och lägg sedan in dem i ugnen på ca 100 grader. Använd grytlappar och var försiktig när du tar ut dem ur ugnen och ska fylla upp dem med den varma sylten. Fyll på sylt så högt upp som möjligt. Ju mindre luft det är i burken desto mindre chans till mögel!

Jag ville ha en touch av vaniljsmak på min jordgubbssylt så jag tog en halv vaniljstång och snittade den på mitten. Skrapade ut vaniljfröna och lät även stången koka med. Det blev en härlig touch till jordgubbssylten.

Om du har möjlighet så förvara syltburkarna i kylskåpet, men annars fungerar det att förvara burkarna mörkt så länge de är oöppnade. En öppnad burk måste alltid förvaras i kylskåp!

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-07-03 klockan 20:47

Så gott med hemmagjord jordgubbsylt

Millan skrev 2011-07-08 klockan 17:32

Tänk att du till och med lyckas få tillagning av jordgubbsylten att se god ut!

Lämna en kommentar




*