Jordgubbs- och rabarberkaka med brynt smör

Det här är ett recept som blivit liggande sedan förra året. Vi var iväg på självplock av jordgubbar och plötsligt hade jag massor av jordgubbar att använda till roliga saker. Och det var då den här jordgubbskakan blev till. Supergod, så spara undan receptet redan nu och gör den när du får tag i både jordgubbar och rabarber!

Jordgubbskaka med brynt smör

Jordgubbs- och rabarberkaka med brynt smör

kakan:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl

fyllning:
5-7 dl jordgubbar och rabarber

smuldegstäcke:
50 g smör
1/4 dl strösocker/råsocker/farinsocker
1 1/2 dl havregryn
1 tsk grovmalen kardemumma

Smält 100 g smör i en kastrull och vänta tills det slutar “fräsa” och börjar brynas istället. När smöret är brynt doftar det kola. Ta det från plattan.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i mjölet. Tillsätt det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant. Smeten är ganska trögflytande, men det är rätt.

Jordgubbskaka med brynt smör

fyllning: Skär jordgubbar och rabarber i skivor och strö ut över smeten.

Jordgubbskaka med brynt smör

smuldegstäcke: Smält smöret och blanda i socker, havregryn och kardemumma. Rör om och fördela på kakan.

Jordgubbskaka med brynt smör

Grädda i 180 grader 35-40 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr. Kakan får gärna svalna helt innan den äts.

Jordgubbskaka med brynt smör

till servering: lite vaniljsås eller glass är perfekt till :)

Lämna en kommentar




*