Jordärtskockssoppa

I boken Säsongens Vego (mer info här: https://saltpeppar.se/blog/?p=2906) hittade vi ett recept på jordärtskockssoppa. Tyvärr hade vi ingen fänkål hemma, så den fick vi utesluta. Det blev en god söt soppa av det hela, men vi kände oss inte helt nöjda. Så vid andra tillagningen ändrade vi lite i receptet och det är med våra ändringar du hittar här nedan.

Jordärtskockssoppa
till 3 portioner

300 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
ev. 1 fänkål
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
5-7 dl kycklingbuljong (jag vet, så mycket vego är inte kvar när man väljer kycklingbuljong.. men ta grönsaks istället om du är vegetarian)
3 dl grädde (för att få en rundare och godare smak)
vitpeppar
salt

till servering:
bröd

på fotot har jag dekorerat med två kvistar timjan

Skala jordärtskockor och lökar. Skär alla grönsaker i bitar och fräs i olja.

Häll på vin och låt koka någon minut. Tillsätt buljongen och låt puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka, ca 10-15 minuter.

Mixa till en slät puré. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

Kommentarer

Christopher Anderton skrev 2009-03-24 klockan 18:00

Åh, jag är helt såld på jordärtskocksoppa. Speciellt med ett nybakat bröd så kan det inte gå fel. Just nu är jag beroende av rätten, och gör den typ 2 gånger i veckan.

Millan skrev 2009-03-24 klockan 20:49

Christopher: Kan inte annat än att hålla med om att det är gott. Men då kanske du sitter och ruvar på ett ännu bättre recept som du vill dela med dig av?

Sofia skrev 2009-03-31 klockan 15:47

Jordärtskockssoppa är fantastiskt! Vi brukar koka jordärtskockorna (har även någon vitlöksklyfta i) i grädde(precis så det täcker dem) och sedan spä ut. ;-)

Lennart skrev 2010-04-10 klockan 22:45

Åt jordärtskockssoppa på fransk restaurang i Göteborg förra veckan. Mycket god, med en "isterklump" i mitten. Blev dock, liksom min partner, sjukligt mätt på en liten portion. Vi orkade inte äta av huvudrätten sedan, o vi var mycket hungriga innan när vi gick ut. Vi gick sedan hem, dästa, och skulle "gosa", men det blev inte mycket till gos då vi båda var så extremt mätta att vi låg och kippade efter andan som två fiskar på land. Har någon annan denna erfarenhet av jordärtskockssoppa???

Millan skrev 2010-04-10 klockan 22:50

Lennart: Kul att du hittat hit till vår blogg, välkommen! Jag har nog aldrig hört talas om någon som blivit så mätt på soppa. Man kan ju undra vad det var i den där "isterklumpen".

Lars skrev 2010-10-02 klockan 10:24

Hej Lennart Jag har också ätit jordärtskocksoppa med "ister" eller snarare en rökt fläskbit som förrätt på SweaHof i Göteborg. Den var helt fantastiskt god med grädde och slätmixad. Den har blivit min favorit och vi skall ha den som förrätt i kväll hemma med egenodlade kockor.

Lämna en kommentar
*