Jordärtskockssoppa

Jordärtskocka, denna lilla läckerhet! Här används den till en soppa som blir både krämig och len. Serverad med nygjorda jordärtskockschips blir det perfekt som en lyxig förrätt eller huvudrätt serverad med bröd.

Jordärtskockssoppa
till 3-4 portioner

300-500 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk smör

2 dl vitt vin

7 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
salt & peppar

till servering:
bröd
jordärtskockschips

Skala jordärtskockor och lökar. Skär i bitar och fräs i smör.

Häll på vin och låt koka någon minut. Tillsätt buljongen och låt puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka, ca 10-15 minuter.

Mixa till en slät puré. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockschips

Friterade jordärtskockschips! Alltså, så gott!

När du skalar dina jordärtskockor. Börja med att skrubba dem med en borste så att all jorden försvinner. Använd sedan potatisskalaren och skala rakt ner i en skål där du blandat vatten och en skvätt citronsaft.

När du är redo att fritera, låt dem rinna av på hushållspapper först. Ner i olja, vänta några minuter, fiska upp med hålslev, lägg på hushållspapper och salta.

Titta på filmen nedan från Instagram för att se lite tydligare.

Kommentarer

Christopher Anderton skrev 2009-03-24 klockan 18:00

Åh, jag är helt såld på jordärtskocksoppa. Speciellt med ett nybakat bröd så kan det inte gå fel. Just nu är jag beroende av rätten, och gör den typ 2 gånger i veckan.

Millan skrev 2009-03-24 klockan 20:49

Christopher: Kan inte annat än att hålla med om att det är gott. Men då kanske du sitter och ruvar på ett ännu bättre recept som du vill dela med dig av?

Sofia skrev 2009-03-31 klockan 15:47

Jordärtskockssoppa är fantastiskt! Vi brukar koka jordärtskockorna (har även någon vitlöksklyfta i) i grädde(precis så det täcker dem) och sedan spä ut. ;-)

Lennart skrev 2010-04-10 klockan 22:45

Åt jordärtskockssoppa på fransk restaurang i Göteborg förra veckan. Mycket god, med en "isterklump" i mitten. Blev dock, liksom min partner, sjukligt mätt på en liten portion. Vi orkade inte äta av huvudrätten sedan, o vi var mycket hungriga innan när vi gick ut. Vi gick sedan hem, dästa, och skulle "gosa", men det blev inte mycket till gos då vi båda var så extremt mätta att vi låg och kippade efter andan som två fiskar på land. Har någon annan denna erfarenhet av jordärtskockssoppa???

Millan skrev 2010-04-10 klockan 22:50

Lennart: Kul att du hittat hit till vår blogg, välkommen! Jag har nog aldrig hört talas om någon som blivit så mätt på soppa. Man kan ju undra vad det var i den där "isterklumpen".

Lars skrev 2010-10-02 klockan 10:24

Hej Lennart Jag har också ätit jordärtskocksoppa med "ister" eller snarare en rökt fläskbit som förrätt på SweaHof i Göteborg. Den var helt fantastiskt god med grädde och slätmixad. Den har blivit min favorit och vi skall ha den som förrätt i kväll hemma med egenodlade kockor.

Lämna en kommentar
Reklam: