Jordärtskockssoppa med stenbitsrom
Jordärtskockor är verkligen supergott. Speciellt förtjust är jag när det blandas i potatismos eller i en gratäng. Men en värmade soppa är verkligen inte fel det heller. Den här soppan fungerar lika bra till förrätt som huvudrätt.

Jordärtskockssoppa med stenbitsrom
till 3 portioner
300 g jordärtskocka
2 potatisar
1 äpple
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 msk smör
1/2 dl vitt vin
rosmarin
5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + 1 tärning grönsaksbuljong)
2 dl creme fraiche
salt & peppar
till servering:
1 rödlök
1 burk stenbitsrom
dill
bröd

Skala och skär jordärtskockor och potatis i mindre bitar (lägg dem i kallt vatten så blir de inte bruna).
Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Skala och hacka schalotten- och vitlök. Fräs jordärtskocka, potatis, äpple, lök och smör i en gryta ca 5 minuter. Häll på vinet och låt nästan fräsa bort helt. Häll på buljong och krydda med lite rosmarin. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme ca 15 minuter, så att rotfrukterna blir mjuka.
Mixra allt med stavmixer till en slät soppa. Blanda i creme fraiche och smaka av med salt & peppar.
Servera med hackad rödlök, stenbitsrom och lite finklippt dill.
Reklam:
Skrivet av
Kom igång och baka med surdeg! Recept och tydliga bilder.
Receptsamling för slow cooker/crock pot
Receptsamling stekhäll och muurikka
Allt du behöver veta om att laga pizza! Recept, inspiration och tips.
Recept och inspiration till Thermomix
Recept med gröna sköna ärtor
Squash/Zucchini-recept
Recept med pumpor
Recept med värmande soppor
Grytrecept
Fisk & skaldjursrecept
Karins favoritmornar - vårt favoritbröd!
Tunnbrödsspecial - den perfekta picknickmaten!

Lämna en kommentar