Jamie Olivers lasagne via Mårtenssons kök samt Coast Ridge Cabernet Sauvignon

Köttfärssås kan vara något fantastiskt gott. En av våra tidigare favoriter är Paolo Robertos Pasta al forno. Mustig köttfärssås som får koka riktigt länge med vin. Dagens recept är förvillande likt, fast istället för att hälla vinet i maten dricker vi det till istället ;) Krämig och god lasagne som dessutom fungerar bra att frysa till lunchlådor.

Innan du börjar laga så tänk på att detta är helgmat, för det tar sina timmar att laga. Köttfärssåsen ska inte stressas utan puttra i minst 1,5 timme och sen ska det dessutom in i ugnen minst 30 minuter till.

lasagne

Jamie Olivers lasagne
till 6-8 portioner

2 skivor bacon (ett par skivor till skadar inte)
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
2 tsk torkad oregano
600 g färs (vi körde på nötfärs)
2 burkar krossade tomater + vatten
salt och svartpeppar
färsk basilika

lasagneplattor
100-150 g parmesanost
6 dl crème fraiche
tomater, skivade
olivolja (här rekommenderar jag att använda en olivolja smaksatt med basilika för extra smak)

tillbehör:
sallad

köttfärssås

Skär baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna får fin färg.

Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg, ca 5-10 minuter, rör om då och då under tiden. Rör ner färsen och bryn.

Häll i de krossade tomaterna. Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.

Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.

Låt såsen koka upp och sedan puttra under ett lock som ligger lite på glänt i 1 timme, rör om då och då. Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då. Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten. När såsen kokat färdig smaksätter du med färska grovhackade basilikablad.

Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över innan det ska in i ugnen.

Lägg en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager av lasagneplattor och bred en tredjedel crème fraiche på. Fortsätt tills plattor och sås är slut. Se dock till att sista lagret blir enbart med pastaplattor och cremefraiche-röran.

Lägg på tomatskivor, eventuellt några basilikablad och strö till sist över parmesanost. Ringla lite olivolja över allt och täck formen med aluminiumfolie.

Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan – lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.

Servera lasagnen med en sallad.

Källa: http://martenssonskok.blogspot.se/2013/01/jamie-olivers-lasagne-en-hit.html

vintips

Till den här delikata middagen serverades ett fruktigt rödvin. Perfekt ihop med lasagnen och dessutom till ett bra pris.

Coast Ridge Cabernet Sauvignon Merlot (nr 6289)
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt från USA, Kalifornien
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,0 %
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Smak: Fruktig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, körsbär, pepparmynta, tobak och choklad.
Pris: 79,00 kr för en 750 ml flaska
Källa: systembolaget.se

Kommentarer

Mi skrev 2013-02-16 klockan 14:09

Var på inspirationsföreläsning av Paulo i måndags. Han är fantastisk! Han säger såhär på föreläsningen: "Skit i allt vad diet och bantning heter, ät vad du vill, men ät lite mindre och träna" :) got to love it! /Mi

Maja skrev 2013-02-16 klockan 15:21

Gillar verkligen era vintips! Ska testa detta.

Mårtenssons kök skrev 2013-02-16 klockan 17:08

Härligt, kul att ni också provat och gillade lasagnen - här blev den en klar favorit och är så väl värd tiden som den ska kockas till! Tack för länkningen. Ha en fin lördagskväll, kramar Mårtenssons

Per Mörk (Mörk o Mat) skrev 2013-02-16 klockan 19:30

Nice! och helt utan hästkött!

Maria skrev 2013-02-16 klockan 22:54

Inga färska lasagneplattor här va? Tänker på gräddningstiden...

milla skrev 2013-02-17 klockan 10:55

Underbart denna vill jag testa:) Mi din kommentar är underbar du delar min uppfattning om mat:)

Millan skrev 2013-02-17 klockan 19:45

Mi: Underbart sagt av Paulo! Tack för att du delar med dig! Maja: Tack! Kul att du uppskattar vintipsen! Mårtenssons kök: Tack! Per: Haha, bästa kommetaren! Maria: Jag körde med färska plattor och ca 30 minuter i ugnen. Blev hur bra som helst.

Lämna en kommentar




*