Jakten på Smetana

Läste att Valio som första tillverkare äntligen har släppt Smetana i sverige. Första gången jag hörde talas om det var när min kompis Peter tappert försökte förklara att det var sånt han behövde till sin ryska soppa, men att det inte gick att få tag i.

smetana

Smetana är en tjock syrad grädde med många användningsområden och är en typisk produkt för Östeuropa där den är en vanligt förekommande i matlagningen. Den kan användas i både kall och varm matlagning och går att koka upp ordentligt och varmhållas under långa perioder. Den passar bra i grytor, i gratänger, såser, kalla dipsåser och till efterrätter. Man kan variera dess konsistens beroende efter vad man behöver. Man kan röra ut den till en rinnigare variant eller vispa den hårt till en fastare konsistens. Det är bara att smaksätta med valfria kryddor eller örter så har man ett alternativ till smör.
Källa: Valio.se

Så vi begav oss ut på Smetana-jakt, vilket inte visade sig vara det enklaste. Citygross på Rosengård hade inte en aning om att produktens fanns, men nu när jag visade intresse skulle de kolla upp om möjligheten fanns att ta in det. Ica Maxi på Ystadsvägen visste ingenting om det och var inte heller intresserade av att ta in det. På Willys skulle det dröja flera månader om de ens skulle få in det, vilket de inte trodde. Sista försöket blev den lilla Coop Extra Värnhem, som inte har så stort sortiment. Men som visade sig ha en väldigt trevlig chef i mejeriavdelningen som genast beställde hem och lovade att de hade det innan nästa helg. Tack Rickard!

Så.. jag återkommer med vad vi ska använda Smetanan till :)

Kommentarer

Anders Öhman skrev 2010-02-27 klockan 20:29

Ica Maxi i Västra Hamnen hade smetana häromdagen.

Erica ung fru och tvåbarnsmamma skrev 2010-02-27 klockan 22:02

smetana är väl cremefraich? Det blir också tunt nät man rör det och tjockt när man vipsar det? vad äter ni idag? Vi äter lördagsmiddag med tv:n på i bakgrunden. Lamminnnerfilè med potatispure smaksatt med chevrè, rödvinsås med mörk choklad i, grillade färska fikon med fikombalsamicoreduktion, ugnsbakade pärltomater och havtronsgourmetsås. MUMS! Recept kommer på bloggen, jag är ju en matgalning. Har precis korkat upp underbart rött vin. Nu är det helg! Kram! Erica - en ung tvåbarnsmamma

Freedomtravel skrev 2010-02-28 klockan 17:08

Kul att det går att få tag på! Pratade om det häromdagen, att det är så olika mjölkprodukter i olika länder... Själv saknar jag isländsk skýr...

Berith skrev 2010-02-28 klockan 19:24

Bra att ni hittade en butik som var intresserad av att beställa hem. Jag brukar handla i den butiken för de har så fint kött.

Paulina Keresztesi skrev 2010-03-03 klockan 12:31

Hej, jag arbetar på Valio och ansvarar för det laktosfria sortimentet. Vad bra att du fick tag på en butik som kunde beställa hem Valios smetana åt dig. Förhoppningsvis så efterfrågar fler denna produkt och då kan man hitta den lättare och i fler butiker. Låt mig veta vad tyckte när du fått smaka den. Ha det gott. Hälsningar, Paulina på Valio

Malin skrev 2010-03-04 klockan 17:58

Smetana och creme fraiche är inte alls samma sak om man frågar mig som är uppvuxen i Finland. Jag har verkligen saknat denna pärla och blev riktigt glad då jag såg reklamen! Angående användningsområden: en underbar klassiker är blinier med rom och smetana, eller så kan man servera smetana till t.ex. soppor. Min personliga favorit är Borschsoppan, enkelt och så otroligt gott.

Lämna en kommentar
Reklam: