Jakten på ett amerikanskt (belgiskt) våffeljärn + recept till belgiska våfflor

Jag har länge varit på jakt efter ett sk. amerikanskt våffeljärn för att kunna göra lite högre våfflor. KitchenAid har ett som säljs av Bagaren & Kocken, men priset var inte inom min budget. Sååå ofta lär vi knappast göra den här typen av våfflor så något våffeljärn har aldrig blivit inköpt. Tanken har slagit mig att jag skulle ta med mig ett hem från någon av resorna till USA, men skillnaden i strömstyrka har gjort att jag avstått och inte orkat sätta mig in i hur jag skulle bära mig åt för att få det hela att fungera här hemma.

Suget återuppstod när Leila gjorde belgiska våfflor, (som egentligen är det jag är ute efter, bara det att jag alltid ätit denna typ av våfflor i USA och därmed döpt om dem till amerikanska våfflor), och jakten på ett våffeljärn tog fart igen.

Jag var lite sent ute men tydligen körde Lidl någon kampanj i samband med våffeldagen då de just sålde den typen av våffeljärn som jag var på jakt efter. Min lokala Lidlbutik hade givetvis inga kvar och rykte mest på axlarna när jag frågade om det möjligen fanns i någon annan butik eller om de skulle få in nya.

Gav upp att få tag i ett den vägen och fortsatte Googla och fann att Järnia-kedjan tydligen skulle sälja en sort som gav kvadratiska våfflor, men dock den högre och djupare varianten som är karakteristiskt för den här typen av våfflor.

Finns givetvis ingen sådan butik här i Borås och i Alingsås som är närmast hade de inte heller några och verkade inte vara sugna på att ta hem några heller. Svaret jag fick var kort och gott “vi har inga sådana våffeljärn” och sen var det slut med det.

Fick dock tag på ett på Järnia i Tumba som mina föräldrar var snälla nog att åka och hämta upp åt mig. :o)

Har du ingen Järnia-butik i din närhet så kan du beställa ett på nätet hos Komplett.se, det är dock dyrare.

Nu fick jag mitt belgiska våffeljärn för 399kr och det fungerade helt okej. Kanske inte världens bästa kvalité och du går miste om de stora fina runda våfflorna som sagt var, men vad tusan, det fungerar finfint med kvadratiska lite mindre våfflor också.

Jag använde mig av Leilas grundrecept och det blev bra våfflor. Tror dock att jag ska tillsätta lite mera vaniljsocker nästa gång.

Belgiska våfflor

Det som återstår är att klura ut vad den utlimata toppingen är till den här typen av våfflor. Den här gången provade jag allt från hemkokt taybär/björnbärssylt till turkisk yoghurt med lite kanel och honung.

Favoriten denna gång blev nog faktiskt varianten med bara lite honung och kanel pudrat över våfflan.

De godaste våfflorna av den här typen har jag dels ätit på Max Brenner i New York och även på Marina Mandarin i Singapore. Det som var gemensamt får båda dessa ställen var att deras våfflor kändes lite mer knäckiga på något sätt och sedan att de serverades med färsk frukt/bärsallad. Underbart gott med färska hallon, jordgubbar och blåbär. Gott som tusan var det och det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på det.

Här hittar du recept till härliga Belgiska Liège-våfflor >>

Kommentarer

Karin W. skrev 2010-05-02 klockan 17:22

Vanliga svenska våfflor är ju krispiga precis när de lämnar våffeljärnet men blir fort mjuka när de ligger på tallriken. Jag har aldrig gjort eller ätit belgiska våfflor men en tanke slår mig när jag läser Leilas recept. Borde inte de hårt vispade äggvitorna tillsättas efter att smeten har jäst?

Frida skrev 2011-09-09 klockan 10:05

Såg på tv att man kunde använda Brownie smet på påse (eller egen gjord) istället för våffel smet och ev. blanda i nötter osv.. Värt att testa iaf :)

Ulf skrev 2012-08-11 klockan 10:50

Hej. Belgiskt våffeljärn kan ma köpa på: http://bagarenochkocken.se/koksapparater/vaffeljarn/wilfa-belgiskt-vaffeljarn/

Lou skrev 2022-03-17 klockan 08:46

De har säkert maple suryp i smeten

Lämna en kommentar
Reklam: