Italiensk smörgåstårta á la Brinken bakar

Såg en så härlig bild på en fantastisk smörgåstårta hos Brinken Bakar som jag kände att jag bara måste göra. Vem gillar inte ost, charkuterier och allt som påminner om Italien? Mycket av originalreceptet behöll jag, men givetvis var jag tvungen att göra lite småjusteringar för att passa mina smaklökar fullt ut.

Ingredienser:
Bottnar
2 paket Polarbröd Jubileumskaka (4 runda bottnar)

Soltorkade tomaterröra
75 gr röd tomatpesto
Ca 2 dl vispad creme fraiche
100 g naturell färskost
Ca 3-4 finhackade soltorkade tomater

Grön pesto- och fetaoströra
1 burk grön pesto
2 msk pressad citron
1 dl vispad creme fraiche
1 finhackad rödlök
100 g finhackad salami
0,5 paket fetaost

Parmesan- och serranoröra
1 ask á 200 gr Creme Bonjour färskost med smak av parmesanost
100 gr naturell färskost
100 gr finhackad serranoskinka
1 näve finhackad färsk basilika
lite vispad creme fraiche om röran blir för tjock

Kräm att stryka på och runt tårtan
2 dl vispad creme fraiche
100 g naturell färskost

Dekoration
Ärtskott och groddar
200 gr fint skuren salami
100 gr serranoskinka
1 pkt mozzarellabollar
Färsk basilika
Färska jordgubbar
150 gr Manchego – ost som du skär i ca 0,5 cm skivor
Körsbärstomater

Gör så här:
1. Vispa creme fraichen till alla röror i en bunke.
2. Blanda ihop ingredienserna till respektive röra.

3. Lägg ut bottnarna på ett fat och bre en fyllning på varje botten innan du lägger på nästa. Avsluta med den sista botten.
4. Bre ett tunt lager av creme fraiche- och färskoströran på och runt om tårtan så att den blir vit och jämn.

Så här långt kan du gärna förbereda dagen innan och låta tårtan stå i kylen över natten.

5. Fäst ärtskott och groddar längs med kanten på tårtan.
6. Gör ”rosor” av salami och skinka och dekorera toppen av tårtan. Fyll sedan på med alla de andra ingredienserna tills du tycker att det blir fint. Avsluta med färsk basilika och färska jordgubbar som du skurit i kvartar.

Ta fram smörgåstårtan ut kylskåpet någon timme innan du ska servera den. Tårtan håller sig i 4-5 dagar i kylskåp.

Marias kommentar:
Du kan givetvis köpa färdig tomatpesto och pesto på burk, men jag föredrar att göra egen. Då jag är allergisk mot valnötter så försöker jag undvika alla andra nötter så jag gör alltid min pesto utan pinjenötter.

Jag tycker smörgåstårtan blev himla god och jag gillar alla smaker som påminner mig om Italien. Dock vet jag att när jag ska göra om denna så kommer jag öka mängden tomatpesto, dra ner mängden vanlig pesto och se till att jag inte har en superstark vitlök i min pesto när jag gör den. Kommer även hoppa över fetaosten i pestoröran då jag inte tyckte den tillförde något direkt. Jag kommer även öka mängden ost ovanpå tårtan då det är något jag verkligen älskar. Kommer även riva i lite grovriven parmesanost i parmesan- och serranoröran för att förstärka smaken av parmesanost ytterligare.

Lämna en kommentar




*