Italiensk ostsoppa

När jag såg fotot i mat.såklart-bloggen blev jag genast sugen på soppa. Maken var som vanligt skeptisk när jag sa att vi skulle göra soppa, men han blev positivt överraskad. Det blev en mycket matig och god soppa som vi definitivt kommer att göra igen. Och nästa gång ska vi testa någon annan ost :)

till 3 portioner

1 gul lök
100 g rökt skinka (lite extra skadar inte)
1 msk smör

2 dl okokt fullkornspasta (vi ökade till 3 dl)
6 dl grönsaksbuljong (6 dl vatten + 1,5 msk flytande grönsaksfond)
3 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde
3 dl riven lagrad ost (vi använde prästost)
svartpeppar
timjan, oregano
färsk persilja

Skala och hacka löken fint. Strimla skinkan i tunna strimlor. Fräs löken mjuk i smör, tillsätt skinkan och ställ åt sidan.

Koka upp grönsaksbuljong och mjölk, tillsätt pasta och låt koka ca 13-15 minuter.

Tillsätt lök, skinka och matlagningsgrädde och koka upp. Tillsätt osten och de torkade kryddorna, smaka av med svartpeppar. Låt inte soppan koka mer. Toppa med hackad persilja.

Receptet kommer ursprungligen ifrån boken Smaker från Saltå kvarn.

Kommentarer

Emiliesskafferi skrev 2009-04-16 klockan 21:15

Mm soppan verkar verkligen smaskens. Synd bara att min sambo fått för sig att han inte gillar ost:/

Millan skrev 2009-04-17 klockan 08:37

Emilie: Oj, har han fått för sig att han inte gillar någon ost alls eller just ostsoppa? Verkar jobbigt att inte få lägga ost i maten!

Felicia skrev 2013-03-16 klockan 15:58

ÄLSKAR DEN! <3

Lämna en kommentar




*