Italiensk köttfärslimpa
Ett riktigt favoritrecept! Köttfärslimpa fylld med parmesan, soltorkade tomater, mozzarella och färska kryddor. Så saftigt och gott. Passar dessutom utmärkt i lunchlådan och går att frysa.
Marias italienska köttfärslimpa
8 portioner
Ingredienser:
3 dl vatten
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk kalvfond
salt & peppar
1 gul lök
800 g nötfärs
1 ägg
1 dl riven parmesanost
Fyllning:
5 soltorkade tomater
ca 1/2 kruka basilika
ca 1/4 kruka timjan
1 kula mozzarellaost (ca 125 g)
Serveringsförslag:
klyftpotatis / potatis
vitlöksfrästa champinjoner
sallad
örtkryddad sås / brunsås
alt. fungerar lika bra till ris eller pasta och en tomatsås
Gör så här:
1. Blanda vatten, ströbröd, potatismjöl och fond i en skål. Ställ undan och låt stå och svälla. Krydda med lite salt & peppar.
2. Finhacka löken och bryn den så att den mjuknar, men utan att den tar färg.
3. Vänd ner löken.
4. Vänd ner köttfärsen och blanda runt. (Jag använder elvisp med degkrokar. Se bara till att inte vispa för mycket, då blir alltsammans väldigt segt!)
5. Blanda i ägget, och vänd ner parmesanosten.
6. Bred ut två ark gladpack som går omlott på en stor skärbräda.
7. Bred ut smeten över gladpacken, ca 30 x 40 cm.
8. Finhacka basilikan och timjan och strö över.
9. Klipp/finhacka tomaterna och strö över.
10. Strö över osten skuren i mindre kuber. Se till så att osten inte hamnar för långt ut på kanterna bara, för det lär bara rinna ut i så fall.
11. Ta tag i gladpacken och rulla ihop, ungefär som när du rullar ihop en rulltårta.
12. Lägg köttfärslimpan i en ugnsform, med skarven neråt. Se till så att ändarna är ihopsatta, annars rinner fyllninge ut!
13. Grädda i 225 grader tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader, vilket tog ungefär 25 minuter i min ugn.
Serveras med klyftpotatis, vitlöksfrästa champinjoner, sallad och örtkryddad sås. Fungerar lika bra till ris eller pasta och en tomatsås till.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Caroline skrev 2007-07-22 klockan 12:19
Mmmm detta såg ju smaskens ut även om jag avskyr ost =) Kan man ersätta parmesanen och mozzarellaosten med nåt annat som kan bli krämigt och ge smak inne i rullen? Champinjoner gillar jag inte heller hihihi. Men svamp överhuvudtaget e inte poppis hos mig fast är det RIKTGIT finhackat kan jag få ner det... varför det är så vet jag inte =) Men detta kommer jag definitivt prova då sambon är galen i köttfärslimpor av alla dom slag =)
Kram!
Millan skrev 2007-07-22 klockan 12:48
Det här verkar ju vara ett höjdarrecept! Ska definitivt testas en dag!
Maria skrev 2007-07-22 klockan 12:23
Caroline: Parmesanosten kan du lätt utesluta i smeten. Mozzarellaosten är nog svår att byta ut så där på rak arm om man vill ha samma sak. Men jag skulle testa och köpa Creme Bonjours fraich, den med vitlök och örter alt. den med soltorkade tomater och örter och breda ut ett tunt lager av den över köttfärsen och sen köra på som vanligt.
Svampen kan du strunta helt i, ta något annat tillbehör helt enkelt!
Chris skrev 2007-07-22 klockan 13:39
Det här ser verkligen gott ut! Ska absolut receptet nån gång.
Millan skrev 2007-07-26 klockan 11:46
Nu har vi testat och jäklar vad god den var! Hade kokt potatis och blå bands kantarellsås till. Riktigt gott! Det här receptet ska sparas.
Kristin skrev 2007-08-04 klockan 23:07
Tack! Det blev jättegott! :)
Jag bjöd den med kokt potatis och en rödvinssås med timjan och balsamvinäger i.
Reklam:
Lämna en kommentar