Italiensk fisksoppa med tomat och saffran

Jag har lagat massor av Paolo Robertos recept förr. Men av någon anledning har jag inte gjort det på länge. Med efter ett besök i Stockholm då jag åt pasta på hans restaurang Pane Fresco, där han själv strosade runt, plockade jag fram hans kokböcker igen. Men sen valde jag ett recept jag hittade på koket.se (länk). En läcker fisksoppa som gör sig bäst när regnet öser ner och vinet är lagom kallt ;)

Italiensk fisksoppa med tomat och saffran

Italiensk fisksoppa med tomat och saffran
till 4 portioner

300 g laxfilé
300 g torskfilé
300 g räkor oskalade

1 purjolök, liten
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja

1 fänkål, liten
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
0,5 g saffran (1 kuvert)
2 dl vitt vin, torrt
2 burkar (ca 400 g) cocktailtomater på burk (konserverade)
1 l vatten
2-3 fiskbuljongtärningar

salt & peppar
1-2 msk djupfryst hackad persilja

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Skala räkorna. Ansa fänkålen och skär bort stocken i mitten och skär resten i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Hacka vitlöken.

Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull eller gryta som rymmer hela rätten. Fräs purjolök och vitlök varsamt. Rör ner fänkål, timjan och cayennepeppar och fräs i ytterligare ett par minuter.

Italiensk fisksoppa med tomat och saffran

Tillsätt saffran, vin, tomater, vatten och buljongtärningar (börja med två). Låt soppan sjuda i 10–15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare en buljongtärning om det behövs.

Lägg i fisken. Låt soppan sjuda i 3–4 minuter (tunna fiskbitar behöver kortare tid). Smaka av med salt och peppar. Ställ grytan åt sidan och blanda i persilja.

Häll upp soppan i djupa tallrikar och strö över räkor. De ska inte koka med, för då blir de sega.

Italiensk fisksoppa med tomat och saffran

Epilog; Att laga mat med barn
4-åriga dottern stod i köket och konstaterade snabbt att:
– Mamma, din soppa kommer inte bli god, jag vill göra min egen.
Så det fick hon. 1/2 liter vatten och en fiskbuljongtärning som grund. Sen fick hon fritt plocka av alla de andra sakerna vad hon ville ha i. Vi la dessutom till lite minipasta på slutet för att få den mer mättande. Succé och dottern åt ordentligt och tyckte hennes soppa var bäst!

Lämna en kommentar




*