Indiras Bosniska bagerigifflar

Det skulle vara morgonmöte på jobb och Indira bestämde sig för att överraska med nybakat. Perfekt tillfälle för mig att få vara med och lära mig något nytt :) Supergoda gifflar som försvann i en rasande hastighet!

Indiras Bosniska bagerigifflar

Indiras Bosniska bagerigifflar

50 g jäst
5 dl mjölk

3 msk socker
1-2 msk salt
0,5 dl olja
1 ägg
2 dl yoghurt/filmjölk
200 g smör, rumsvarmt
ev. 1 msk brödkryddor
1 kg mjöl

Pensling och garnering
1 ägg
sesamfrön/vallmo/flingsalt

Lös upp jästen i 37 gradig mjölk. Tillsätt socker, salt, olja, ägg, yoghurt (ev brödkryddor) och smör. Blanda i hälften av mjölet och knåda till en mjuk deg. Tillsätt resten av mjölet.

Låt jäsa 30 minuter.

Indiras Bosniska bagerigifflar

Dela upp degen i klumpar, ca 50-60 gram i varje.

Indiras Bosniska bagerigifflar
Indiras Bosniska bagerigifflar

Kavla till en ellips och och rulla sedan till en giffel.

Indiras Bosniska bagerigifflar

Låt jäsa under bakduk medan du gör färdigt alla.

Indiras Bosniska bagerigifflar

Pensla med uppvispat ägg och garnera.

Låt dem vila i ytterligare 10-15 minuter tills ugnen är varm, 200 grader.

Indiras Bosniska bagerigifflar
Indiras Bosniska bagerigifflar

Grädda i 200 grader tills de är gyllene, vilket tar ca 15 minuter.

Indiras Bosniska bagerigifflar

Du kan äta dem precis som de är. Men de är även goda att servera med smör och/eller pålägg. Eller som här, fylld med nutella :)

Lämna en kommentar




*