i mitt skåp..

Idag tänkte jag avslöja en sak om mig. Nä, ingen stor hemlighet eller så, för alla mina vänner känner till det. Men jag är fullkomligt tokig i te! Jag vet inte riktigt när mitt tedrickande började, men jag vet att runt 1999 så gjorde jag min första hemsida, där jag fotograferade recenserade olika tesorter. Till slut tröttnade jag på att skriva om teerna, men jag köpte och drack mer och mer hela tiden.

Jag köper fortfarande teer varthän jag än kommer och jag njuter fortfarande lika mycket när jag dricker. Te är en stunds avkoppling för mig.

På ytan ser det nog ganska normalt ut..

Men när man öppnar skåpet så inser man att jag har te för att klara mig ganska många år framåt :) Det är ett normaldjupt köksskåp, så det gömmer sig ganska mycket mer än de här första raderna ni ser. Och givetvis finns det även några paket kaffe, för jag har insett att alla mina vänner inte delar mitt intresse.

Min topplista över svarta lösteer (utan inbördes ordning):

Skymning – Är ett fruktigt te med smak av svartvinbär, ingefära och mango. Ingefäran ger en härlig stuns åt teet och jag har inte mött någon som inte tycker om det. Teet finns bara att köpa hos Five o´clock tehandel i Malmö och är en av deras egna blandningar. Butiken är förövrigt en riktigt bra tebutik!

Earl Grey 2 – Att ett te med sånt tråkigt och anonymt namn kan vara så gott. Egentligen ett ganska ordinär Earl Grey-blandning i botten men smaksatt med extra bergamott vilket tar det till en helt ny nivå. Finns bara att köpa på tehuset Java i Lund. Även detta en favoritbutik när det gäller te.

Prince Vladimir – Den tillhör ett av de dyrare teerna i min samling och jag inser att jag betalar för både den ursnygga burken och märket, som är Kusmi. Men det går inte att komma ifrån att deras teblandningar är supergoda. En av mina favoriter bland dem är Prince Vladimir som är smaksatt med citron, grapefrukt, vanilj, kanel och kryddnejlika. En skvätt mjölk i gör det ännu godare tycker jag.

Queens Blend – Från A.C Perch´s thehandel i Köpenhamn. Detta är en earlgrey-variant med ceylon och kinesiskt “gunpowder” vilket gör det till en stark earl grey.

Chai – En riktig kryddig chai med mjölk och lite socker är helt underbart. Vilken chai-blandning som är min favorit har jag dock lite svårt att avgöra. Hos Five o´clock finns en mild blandning som smakar riktigt gott. Men även de numera lyxiga Kusmi-teerna har en chai-variant jag fallit för. Den smakar inte riktigt som jag egentligen vill ha chai, för den har en lite annorlunda kryddning, men oj så gott det är!

 

Min topplista över övriga teer (utan inbördes ordning):
Jasmine – riktigt Kinesiskt rent jasmine. De små rullade tebladen som vecklar ut sig i koppen ger lugn i min själ. Doften är svagt blommig.

Pepparkakste – Julteer finns det hur många som helst av. Varenda tillverkare och tebutik har sin egen blandning. Men den som lyckas bäst är Five o clock med sin röda pepparkaksblanding. Det första som slår en när jag tittar på själva teet är hur vackert det är med alla kryddor som bara ligger där. Rooibushen är blandad med pistagenötter, rosépeppar, apelsinskal, koriander, mandelbitar och hemliga aromer. Det smakar inte pepparkaka, men det gör inget, för så gott är det.

Kusmi Imperial Label – Det är ett grönt Sencha te smaksatt med apelsin, kanel, lakritsrot och havtorn. Kombinationen sägs vara lugnande och rik på antioxidanter som skyddar hyn. Skyddande eller inte, det är ett av de godaste gröna te-blandningar jag druckit!

 

Tirups örtagårds gröna blandningar – På Tirups Örtagård finns en liten butik som säljer kryddor och teer (som jag tror kommer från The Spice Tree). De blandar själva ihop olika gröna blandningar och namnger dem fantastifullt. De flesta av dessa gröna teer är fruktiga och passar perfekt sent på kvällen när jag inte vill dricka svart te.

 

Min topplista över påsteer (utan inbördes ordning):
Persian Earl Grey – På jobb är det sällan jag har tid och ork att hålla på med lösteer. En av mina favoriter när det gäller påsteer är Persian Earl Grey från Lipton, med smak av bergamott och jasmin.

ICA EKO – Icas ekologiska teer är lite dyrare än de andra, men faktiskt riktigt goda. Både det gröna och svarta håller hög kvalite.

 

Mina favorit te-saker
Bodum Columbia tekanna – Med sina dubbla väggar håller den teet varmt länge. Dessutom är den lätt att rengöra och snygg.

Bodums te-sil – Finns i både ett tygliknande material och i metall. Teet får plats att svälla och lämna ifrån sig all god smak, vilket det inte får i trånga påsar. Silen är lätt att rengöra och går dessutom att köra i diskmaskinen om den blir missfärgad.

Mina favorittebutiker
Brunkullans Te – http://www.brunkullan.com
Five o´clock i Malmö
Tehuset Java AB i Lund – http://www.tehusetjava.se/
A.C.Perch´s thehandel i Köpenhamn – http://www.perchs.dk/

Kommentarer

Linda Griffin skrev 2011-02-06 klockan 07:42

Jag har länge ratat Kusmi, för jag tycker de har vansinniga priser. Men när jag var inne i en cigarraffär häromdagen, så hade de även Kusmiteer i sitt sortiment och jag fick provlukta. Föll stenhårt för Prince Vladimir och tänkte att jag nog får prova innan jag skjuter ner en hel telinje. Och det är verklige supergott! Finns nog risk för att en och annan burk får följa med hem i framtiden, trots priset :)

Matilda skrev 2011-02-06 klockan 08:25

Japp, Kusmi har vansinniga priser, men är också vansinnigt goda! Jag började med Prince Vladimir, men har numera svart St Petersburg som favorit. Det teet går det mycket av här hemma! Skymning går också bra (funkar även super att ha i matlagning) och så har jag en ny favorit: Kristianstad, från The Spice Tree. Svart och kryddigt men utan att vara chai-kryddigt.

sara skrev 2011-02-06 klockan 14:19

yes! te is the good force. Undrar om pepparkakste finns kvar i butikerna, det hade jag velat smaka.

Lämna en kommentar
Reklam: