Hyvla choklad?

Vi fick ett mail från Erica med en fråga om vilka redskap vi använder då vi hyvlar choklad.

Microplane
Själv har jag gått och trånat efter en speciell chokladhyvel från Microplane ett bra tag. Trodde den var lösningen för att få till de där perfekta hyvlade chokladspånen. Jag menar, kolla bara på de fina bilderna på deras hemsida. Sådana chokladspån vill jag också ha!

Då kan ni väl förstå när jag hittar ovan nämnda verktyg hos Dean & Deluca i New York i somras. Jag trodde jag hade kommit till himlen! ;-)

Så här följer en liten demonstration hur det fungerar i verkligheten…

Kandidaterna ställer sig på startlinjen, dagen till ära har vi en Microplane, ett rivjärn á la miniatyr och en osthyvel från Fiskars.

Microplane
Rivgärn
Osthyvel

Först ut är Microplanejärnet och resultatet ser ni nedan…
Hyvlar choklad med Microplane
Chokladspån efter en Microplane

Nästa kandidat blev rivjärnet och så här gick det…
Hyvlar choklad med rivjärnet
Chokladspån efter rivjärnet

Sist ut i tävlingen var den hederliga osthyveln som gick om de andra två och vann överlägset!
Hyvlar choklad med osthyveln
Chokladspån efter osthyveln

Marias kommentar: Mitt förhållandevis dyra Microplane rivjärn som är inköpt endast för att hyvla choklad fungerar då inte på svensk choklad. Eller så är det handhavandefel. Jag får då inte till några fina chokladspån, trots att jag har testat med såväl rumstempererad såväl som kall choklad. Har även testat olika sorters choklad utan att det har blivit någon nämnvärd skillnad.

Rivjärnet var väl si så där till choklad, det är dock toppen till parmesanosten när man vill ha lite tjockare hyvelspån över den nykokta pastan.

Vinnaren blev alltså den hederliga gamla osthyveln. Nu slarvade jag lite när jag skulle ta fotografier till detta inlägg. Eller jag och jag, maken fick snällt assistera så ett stort tack till Klas. :o)

Vill ni se fina chokladspån så titta på denna tårta i stället. Underst fick jag gömma flisorna som Microplanejärnet resulterade i och täcka över med finare spån gjorda med osthyveln.

Kommentarer

Berith skrev 2007-11-04 klockan 03:00

Alltid lika roligt när ni testar olika saker. Det blir ju inte alltid som man tänkt sig!

annamaria skrev 2007-11-04 klockan 22:03

Vad skönt - du kör jag vidare med min osthyvel. Ska dock erkänna att jag spanat på den andra varianten...hm....

Erica skrev 2007-11-05 klockan 11:43

vad roligt att ni illustrerade min fråga med bilder och hur man ska gå tillväga . STORT TACK ;) man kanske får gästblogga här någon gång ?? *blink blink* tack iallafall för svaret på frågan, vart finns den löstagbara formen som är fyrkantig att köpa (bakformen)? det är fråga nr 2

Berith skrev 2007-11-05 klockan 19:17

Min fyrkantiga bakform har jag köpt på ICA Maxi.

Maria skrev 2007-11-05 klockan 20:35

Erica: Den fyrkantiga formen är inköpt på ICA.

Johanna skrev 2009-05-22 klockan 13:09

Hejsan!! Kul test!! Undrar nu hur man bäst får chokladen till sidorna av tårtan? Vi har diskuterat detta i ett forum på familjeliv.se och funderar på allt från att sätta dit chokladen med pincett, kasta på den, blåsa på den men är fortfarande lika frågande till hur man faktiskt får dit chokladen på snyggast sätt!?

Peo skrev 2013-01-10 klockan 10:41

Ett välgjort och elegant utformat test! Därtill hjälpte det mig. Tack!

Sandra skrev 2015-01-29 klockan 18:02

Detta inlägg är väldigt gammalt, men det kom upp när jag sökte på "chokladspån" :-) ett tips för att få såna där fina spån, det är att värma upp chokladen och sen låta den svalna i en form, man måste kunna hålla i chokladen, så ta inte en för stor form. Sen när den svalnat och är i fast form så går du lös med hyveln :-)

Lämna en kommentar
Reklam: