Hotpot i Bejing

Vi fick ett tips om att besöka Houhaisjön i Beijing. Sjön ligger i norra delarna av staden och runt den trängs restauranger och barer.

När vi kom dit var det verkligen fullständig kaos med folk och alla restaurangerna verkade överfyllda. Men till slut fann vi ett ställe som hade ett ledigt bord, längst in i restaurangen.

Vi gick in, fick menyn och insåg att vi inte förstod ett ord. Förvirrade satt vi där och servitrisen som inte kunde ett ord engelska tittade förvånat på oss. På något sätt lyckades vi förklara att vi behövde mat och att hon fick välja vad vi skulle äta. Vi visste iaf så pass mycket att det blev Hotpot på något sätt.

Hotpot är en Kinesisk version av fondue. Man får in en stor gryta på bordet, fylld med buljong och kryddor. Sen beställer man in olika tallrikar med tunnt skuret kött, grönsaker (mycket kål och svamp), dumplings och skaldjur.

Vår servitris såg till att det landade potatisskivor, kål, två sorters kött, nötter, nudlar och en hel del andra små tallrikar på vårt bord. Försiktigt började vi att lägga ner en potatisskiva och en bit kött vars i grytan, och snegla på borden runt om hur de gjorde. Servitriserna stod en bit längre bort, alla fullt fokuserade på vad vi gjorde och fnissade. Till slut kom en tjej fram och log mot oss och tog över. Allt skulle ner, fast i rätt ordning. Potatisen hälldes först i och hon stod kvar hela tiden och såg till att allt blev rätt. Sen började hon, under konstant fnissande att lägga upp på våra tallrikar. Stackars dumma turister :)

Här ser ni oss, Chrisse & Millan.

Framför oss hade vi även fått in en skål med en brun sörja och tre färgade klickar i. Det skulle vispas ihop och allt vi hade på tallriken skulle doppas i den här skålen. Geggan var stark av curry och korriander (som ingen av oss gillar). Men allt på våra tallrikar var smaklöst, så det var bara till att doppa, undertiden alla servitriserna stod och tjuvkikade på oss och fnissade.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Hotpot, men spännande och kul var det. Men inte direkt något jag längtar efter att få äta igen. Vår fullservicekväll med all hjälp, mat och dryck slutade på ca 160 skr. Och jag kan lova att vår fnissande servitris fick gott om dricks :)

Kommentarer

TheLostSwede skrev 2008-12-07 klockan 18:49

Hehe, det finns massa olika sorters Hotpot eller Shabu Shabu som det också kallas. Dom har vissa varianter som är som sushi restauranger med band där kött, räkor etc snurrar runt och så en buffe där man får ta grönsaker, svamp etc. Många Shabu Shabu restauranger har olika sorters buljong, dom har en variant som är starkt kryddad med kinesisk medicin och geleaktigt ankblod i klumpar som man kokar sakerna i. Folk här i Taiwan gillar ankblodet och dom dricker även "soppan" efter det att dom har ätit sakerna som dom kokat i den. Ni hade nån special variant för potatis har jag då aldrig sett, normalt är det en massa kål, svamp, bladgrönsaker, en lokal variant på fiskbullar (lite torrare och hårdare) och andra grejer gjorda utav fisk, gärna med taro dessutom eller nån annan fyllning. Sedan brukar man antingen få beställa in kött på sidan eller så är det en buffe där man får ta vad man vill och så betalar man ett fast pris. Väldigt populärt här hela året runt, men speciellt på vintern när det är "kallt" (10 grader varmt...)

Oskar skrev 2009-05-20 klockan 00:19

Hej! Jag såg länken hit till din sida. Jag gillar bilderna och det du skriver. Du är varmt välkommen att besöka min Kina blogg när du vill. Ha en fin vecka. Oskar

Lämna en kommentar
Reklam: