Hemmagjorda hamburgare med ananascoleslaw

Färs till hamburgare

Ingredienser:
800 gr nötfärs
2 ägg
2 msk dijonsenap
0,5 st finhackad gul lök
0,5 dl chilisås
0,5 dl barbeque sås (färdig på flaska)
salt, nymalen peppar, grillkrydda

Gör så här:
1. Blanda färsen med övriga ingredienser. Jag brukar använda degkrokarna till elvispen.
2. Forma till en 120 gr-boll. Lägg bollen på en stor bit utdragen Gladpack-bit. Vik över plasten och banka ut burgaren så att den blir rund, stor och tunn. Ett tips är att banka ut den med en mindre kastrull.
3. Stek på hög värme.
4. De hamburgare som inte går åt på en gång kan du lägga in direkt i frysen (ostekta). Det är sedan bara att steka den frysta burgaren. Du behöver då inte tina köttet först.

Ananascoleslaw

Ingredienser till coleslawen:
200-400 gr färsk ananas (eller från burk)
300 gr vitkål
2 stora morötter
150 gr turkisk yoghurt
50-75 gr majonäs (valfri fetthalt)
1-2 msk vitvinsvinäger (pröva dig fram)
1 msk dijonsenap
2 tsk salt
1 tsk socker
några varv med svartpepparkvarnen

Gör så här:
1. Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel. Koka upp någon liter vatten. Häll det heta vattnet över vitkålen som du lagt i ett durkslag. Låt kålen rinna av ordentligt.
2. Krama kålen för att få den lite mjukare (OBS! vänta ett tag efter du har hält på det varma vattnet, annars kommer du bränna dig).
3. Riv morötterna och tärna ananasen.
4. Blanda ihop såsen och smaka av med ev. mer vinäger.
5. Blanda ihop såsen med kålen, morötterna och ananasen.
6. Låt coleslawen stå och dra i minst 30 minuter.

Hemmagjorda hamburgare med ananascoleslaw

Marias kommentar:
En frisk och saftig coleslaw som jag gärna äter igen. Blir det något över så går det att spara den i kylen. Dock kommer den inte bli lika krämig längre utan såsen kommer bli mer rinnig. Den håller sig i någon dag eller två.

Jag har hört dubbla bud angående färs med rå lök i om man inte tillagar den ganska omgående så blir färsen dålig. Själv valde jag att steka alla mina hamburgare och frysa dem färdigstekta, men som sagt var så påstår andra att det fungerar utmärkt att frysa hamburgare med rå lök i utan att de blir dåliga.

Om du provar får du gärna hör av dig med en kommentar och berätta hur det gick.

Vi gillar barbequesmaken när det gäller våra hamburgare, men gör man inte det så utesluter man helt enkelt bara den i färsen. Det blir himla goda hamburgare ändå.

Kommentarer

Linda Johansson skrev 2013-03-21 klockan 11:56

Jag har alltid problem med att rå lök snabbt börjar smaka och lukta illa om den får ligga uppskuren ett tag, även om den sköljs i kallt vatten. Men att blanda löken i färs och sedan låta färsen stå ett tag för att "svälla" el låta smakerna gå ihop är inget problem, det gjorde min mamma med köttbullar osv. Har dock aldrig testat att frysa färsen rå med rå lök i. Men numera kan jag inte äta färs som har varit fryst, smakar så himla illa. Vet inte varför, det är så smidigt att frysa in små förpackningar som tinar snabbt. Hamburgarna såg goda ut med en ananascoleslaw till! Det gäller att använda en bbqsås som man verkligen gillar, smaken tar lätt över om man råkar ta lite för mycket. Men man (jag) lär sig av sina misstag! :)

Lämna en kommentar
Reklam: