Hemmagjord vaniljglass i glassmaskin

När jag bodde hemma hos mamma och pappa gjorde vi väldigt ofta glass. Så att jag en dag skulle vilja ha en glassmaskin var självklart. (Att jag sen övertygade maken om att han skulle önska sig den i födelsedagspresent är en annan historia.)

Glassmaskiner finns i en mängd olika utförande och prisklasser. De billiga för 500 kr fungerar lika bra som de dyra för flera tusen. Det viktigaste är ju att det blir glass av det!

Nu har jag fått favoritrecepten av mamma tänkte sammanställa dem här.

Vaniljglass – grundrecept
2 ägg
1 1/4 dl socker
2 1/2 mjölk
2 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker med elvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt mjölken.

Låt sjuda på svag värme under omrörning tills det börjar tjockna.

Rör i grädde och låt kallna.

Starta glassmaskinen och häll ner glassen i en tunn stråle. Sen är det bara till att vänta tills glassen är färdig (för oss tar det ca 20-30 minuter). Den kommer att bli som mjukglass. Vill du ha hårdare glass får du ställa in den i frysen en stund.

Det här receptet går att variera hur mycket som helst. Häll i krossade daim, hackad choklad, bär eller vad du känner för när glassen nästan precis är färdig.

Jordgubbsglass
250 g jordgubbar
1 1/2 dl socker
1 msk citronsaft
3 dl grädde ELLER
2 dl grädde + 1 dl mjölk

Mixa bären och blanda i de övriga ingredienserna. Starta glassmaskinen och häll i blandningen.

Kommentarer

Carro skrev 2009-01-27 klockan 17:20

Älskar fiskrätter! Denna ska jag absolut testa! Kanske inte ha i matlåda då ;) Trevlig kväll!

Lämna en kommentar




*