Hemmagjord Falafel

Min favoritsnabbmat är utan tvekan Falafel. Favoritstället vid Drottningtorget i Malmö säljer djupfrysta bollar man kan ta med hem, men idag var jag mer sugen på att göra egna.

falafel

falafel

Falafel
2 burkar kikärtor (ca 460 g avrunnen vikt)
2 vitlöksklyftor
2 msk persilja
1 msk spiskummin, malen
1 tsk chilipeppar
2 ägg
1,5 msk olja + olja att steka i

tillbehör:
tortillasbröd
sallad
tomater
gurka
saltgurka

vitlökssås
(bara att blanda ihop):
turkisk yoghurt
pressad vitlök

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg undan 1/4 av kikärtorna och mixa sedan alla ingredienserna till falafeln med en stavmixer. Grovmosa de sista kikärtorna och blanda i (jag gillar när det är lite bitar i mina falafelbollar).

Hetta upp mycket olja i en stekpanna och “klicka i” smeten. Tänk inte ens tanken att försöka rulla snygga små bollar av det. Vänd de små biffarna efter en stund så att de får en knaprig yta på båda sidorna.

Lägg biffarna i en ugnsfast form och ställ in dem ca 10 minuter.

Kommentarer

Berith skrev 2010-04-15 klockan 06:28

Vi har försökt att göra egna falafelbollar men de föll bara itu när vi skulle fritera. Receptet kommer jag inte ihåg men där stod inget om att de skulle vara i ugnen. Vad tyckte ni om era bollar? Smakade de som de skulle?

Millan skrev 2010-04-15 klockan 10:20

Vi har gjort andra försök där bollarna inte alls har hållt samman. Men oljan och att man mixrar samman smeten väl verkar ha varit ett vinnande koncept. Det går dock inte att bygga snygga bollar av smeten, då den är allt för kladdig, utan vi klickade ner det i stekjärnet vilket fungerade bra. Då alla bollarna jag ätit ute varit friterade så blev det lite annorlunda smak på dessa. Inte lika krispiga. Men fullt godkända.

Sofie skrev 2010-04-17 klockan 13:27

Gud vad goda de ser ut!! Sitter och letar lördagsrecept till min och Andreas hemmamiddag ikväll men vågar nog inte föreslå falafel.. Får testa i veckan istället:-)

Anna skrev 2011-07-12 klockan 15:31

Vilken temperatur ska ugnen vara på när biffarna sätts in?

Millan skrev 2011-07-12 klockan 22:13

anna: 175 grader, har jag skrivit i början på receptet. Lycka till!

Anna skrev 2011-07-13 klockan 07:46

Oops! Så går det när man inte läser ordenligt :) Tack!

freddy skrev 2012-01-14 klockan 18:58

har nu testat att mecka falafel. måste säga att detta var ju mycket lättare än vad jag trodde.. jag la dock ner bollklickar i en gryta med olja, så de friterades där i stället. men oj vad gott det blev och det räcker ju till ganska många med. :-)

Lämna en kommentar




*