Hårt muscovadosocker? – Tips hur du kan använda det ändå

Muscovadosocker ger en kolasmak (ljusa varianten) och en lakriston (mörka varianten) när du använder det i bakning och matlagning.

Jag har använt det i bland annat en rabarberpaj som jag håller på att mixtra med receptet lite innan det är perfekt för att publiceras här.

MEN sockret kan bli helt stenhårt och det är svårt att få ut något. En enda stor sockerklump blir ingen lycklig av. Rekommendationen är att när du har öppnat förpackningen så ska man försluta den väl och sen förvara den i kylskåpet. Det rådet följde jag, men möttes ändå av ett paket med stenhårt muscovadosocker när jag tog fram paketet sist. Det är när sockret kommer i kontakt med luft som det blir hårt.

Försökte mosa sockret med fingrarna och det gick till viss del, men sen var det tvärstopp. Försökte slå på påsen med en hammare(!) utan något vidare resultat. Det enda som hände var att den stora sockerbiten delade sig i två delar, påsen sprack och that’s it.

Nästa steg blev att ta ner det sylvasa rivjärnet från Microplane och det fungerade finfint! Det lär fungera med vilket rivjärna som helst för övrigt så riv på, men akta fingrarna.

Riv muscovadosockret på ett rivjärn

Ett annat knep som jag hittade sen när jag började googla lite var att man kan återfukta sockret genom att lägga i en äppelklyfta eller en skalad potatis. En lätt fuktad trasa skulle även det fungera enligt Dan Sukker.

Rivet muscovadosocker till vänster och vanligt till höger

Här ser ni skillnaden på det rivna sockret som är till vänster och det vanliga som är till höger i bilden. Det vanliga sockret är som sagt var fuktigare i konsistensen (så som det ska vara), men den rivna varianten fungerade finfint också. Smakmässigt är det ingen som helst skillnad.

Kommentarer

Lina skrev 2010-07-06 klockan 18:35

Jag trodde jag var smart när jag slängde ner mitt stenhårda socker i matberedaren... behöver jag ens säga att den inte fungerar längre? :( Mitt bästa tips är att lägga i en bit bröd i påsen och försluta, efter några timmar är sockret mjukt! Ska jag baka med muscovadosocker så lägger jag i brödet dagen innan för bästa effekt :)

Erika - Bakglädje skrev 2010-07-07 klockan 21:04

Det där har jag också varit med om. Det är jättejobbigt när man står där och ska baka och så får man bara ut hårda klumpar. Jag har mortlat sockret, men endel klumpar går inte att få isär. Jag ska testa med en brödbit (som Lina skriver om) eller en äppelskiva alt. trasa nästa gång.

Mia skrev 2021-08-24 klockan 15:55

Jag lägger sockret i en plastburk, på med en fuktig trasa, på med locket och in i kylen. Funkar jättebra.

Millan skrev 2021-08-25 klockan 11:08

Tack för tipset Mia!

Lämna en kommentar
Reklam: