Hallonpaj

Taybärspaj med vaniljsås

Fruktpaj är ju alltid himla gott och en favorit här hemma är hallonpaj. Nu råkade hallonen vara slut i frysen så denna gång blev det Taybär [en korsning mellan hallon och björnbär].

Mini-varianter av efterrätter är ju himla inne så jag tänkte att jag skulle göra små portionspajer. Nu blev de väl inte så mini direkt utan kanske något större än en normal portion hade varit annars…

Ingredienser till 4 mellanstora portionspajer:

Deg:
150 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
ev. 1 msk vatten

Fyllning:
500 gr bär
ev. 0,5 dl socker
1-2 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna det kylskåpskalla smöret och kör snabbt samman till en deg med matberedarens knivblad. Ev. behöver du i en matsked vatten för att degen ska binda samman.
2. Kläm ut degen i fyra portionsformar eller i en större pajform. [Mina småformar är köpa på Søstrene Grene]
3. Blanda bären med socker och potatismjöl. Skeda upp fyllningen i pajskalen.

Minipajer

4. Eventuell överbliven deg kan användas till att dekorera pajerna med.
5. Grädda pajerna i mitten av ugnen, i 200 grader i ca 20 min. Du får helt enkelt passa pajerna så att de inte bränns. Tiden kan variera från ugn till ugn…
6. Serveras med fördel lite ljumna med en klick vaniljvisp eller lite vaniljglass till.

Kommentarer

Sara skrev 2008-05-03 klockan 13:01

Ser verkligen gott ut!

Lallis skrev 2008-05-03 klockan 20:39

Gottigt!

Rolf Persson skrev 2008-05-03 klockan 23:43

Dessa småpajer ser väldigt goda ut. Dom här ersättningsbären Taybär har jag aldrig hört talas om,kan det vara samma som Boysenbär. /roffekock

Maria skrev 2008-05-04 klockan 14:41

Roffe: Boysenbär och Taybär verkar vara samma sak. Underbart goda bär! Själva bären är betydligt mycket större än ett ordinärt hallon.

KarinW skrev 2008-05-04 klockan 21:35

Åh jag som älskar hallonpaj,ser festligare ut när de är små!

maria skrev 2008-05-04 klockan 20:50

Ser underbart gott ut!

Daniel skrev 2008-05-06 klockan 00:48

Fina pajer ser verkligen goda ut. Må så gott mvh Daniel

Lämna en kommentar




*