Gubbhyllans apelsinsill

Jag hoppas att ni alla hade en riktigt trevlig julafton igår. Här var det full rulle och vi kan pusta ut efter att, enligt oss själva, ha gjort ännu ett perfekt julbord. Varje jul testar vi någon ny sillinläggning och i år fick vi tips om att använda Skansens julsnaps. En rapport om hela julbordet kommer lite senare, men vi börjar med att tipsa om denna, som blev en succé!

Gubbhyllans apelsinsill
eller snapssill som jag just döpt om den till

3 cm färsk ingefära
1-2 små morötter
1/2 apelsin (skalet)

0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

1 rödlök
8 kumminfrön
3 stjärnanis
1 msk senapsfrön
8 kryddpepparkorn
2 salladslökar

200 g inläggningssill
1 msk Skansen julsnaps 2011

Skala och skiva ingefäran och moroten.
Tvätta apelsinen noga, skär loss det gula skalet på apelsinen. Var noggrann med att enbart få med det gula då det vita ger en bitter smak.

Blanda ättikan, sockret och vattnet i en kastrull, låt koka upp. Tillsätt sedan apelsinskalen, moroten och ingefäran och sjud i ca 5 minuter.

Skala och strimla rödlöken.

Stek kryddorna hastigt i en het torr panna. Blanda kryddorna med rödlöken i en bunke och slå över lagen. Strimla och tillsätt salladslöken. Sila sedan av lagen till en egen bunke.

Låt sillen rinna av och skär i portionsbitar.

Varva sillen i en burk med lök- och kryddblandningen. Häll över 1 msk Skansen julsnaps och till sist lagen så att burken blir fylld. Sätt på locket och kyl.

Sillen avnjuts helst efter två dagar, men kan naturligtvis ätas direkt om så önskas.

Millans kommentar: Låt sillen dra de där två dagarna och du får en riktig höjdarsill. Vet inte om det är spriten som gör det, men smaken tränger sig verkligen in i sillen och den fräscha apelsinsmaken blir perfekt. Till och med grönsakerna blev goda. Kanske lite väl mycket lök i förhållande till sillen, så nästa gång ökar jag på mängden sill. Kanske till och med dubblar sillen. För det blev inte många bitar kvar till mina frukostar av den här.

Kommentarer

Totte skrev 2011-12-25 klockan 14:59

En av de godaste sillinläggningar som har smakats.En mycket fin smak av apelsin,även grönsakerna får en fin smak.

Berith skrev 2011-12-25 klockan 16:06

Så roligt och gott med något nytt! Riktigt snygg att se på och dessutom otroligt god!

Lämna en kommentar
Reklam: