Grekiska färsbollar

Hos alltommat.se hittade vi ett recept på Grekiska färsbollar med fetaostsallad som lät som perfekt sommarmat. Så det var bara till att testa :)

500 g nöt- eller lammfärs
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk oregano
2 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl matlagningsyoghurt

Sallad:
1 st romansalladshuvud
100 g fetaost
1 dl oliver, svarta
0,5 st rödlök
0,5 krm salt
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda färsen med salt, vitlök, oregano, peppar, ägg och yoghurt. Forma färsen till 12 bollar. Lägg dem efterhand på en bakpappersklädd plåt.

Stek färsbollarna i mitten av ugnen ca 10 min.

Gör under tiden sallad: Strimla salladen och lägg på ett fat. Tärna osten och fördela den över salladen med oliver, skivad rödlök, salt och ringla slutligen över olivoljan. Garnera med klyftor av citron eller lime och lägg på de varma bollarna.

Och? Ja, det var enkelt att göra men de där färsbollarna var fruktansvärt tråkiga. Vi kommer nog att experimentera vidare med det här receptet i sommar. Men då ska det MYCKET mer kryddor i dem. Kan tänka mig att färsk oregano ger bättre smak, kanske lite basilika och timjan också? Inte mer vitlök, utan helt enkelt lite mer smak. Varför inte testa att blanda ner bitar av fetaost i dem? Det här kan nog blir bra efter ett tag. Eller någon av er läsare kanske hinner före med att testa fram en god variant? Dela gärna med er av receptet då :)

Kommentarer

Ellinor skrev 2008-07-21 klockan 12:05

Bitar av soltorkade tomater och basilika är gott i - gärna tillsammans med pasta/-sallad.

KarinW skrev 2008-07-21 klockan 13:22

Jag sneglade på lammfärs på ICA igår, slår nog till nästa gång. Jag älskar spiskummin och koriander!

Anna skrev 2008-07-21 klockan 15:06

överhuvudtaget tycker jag att när man gör biffar, köttbullar mm så behövs MYCKET krydda. Har gjort misstaget ex antal gånger att ta för lite krydda och då smakar det nada.

Lina skrev 2008-07-21 klockan 16:09

Ja, jag håller med Anna - när det gäller rätter med färs så måste det kryddas MASSOR. Det går inte att mesa, för då smakar det... ingenting. Timjan är kalas i färs, liksom fetaost och soltorkade tomater. Klockrent! :)

anna skrev 2008-07-21 klockan 18:29

Lite ajvar relish med het smak brukar funka bra ihop med lammfärs tycker jag.

S o F skrev 2008-07-21 klockan 22:03

Jag har ett recept på grekiska biffar (som man lägger i pitabröd tillsammans med sallad och kall sås) och det som för mig ger den perfekta grekiska smaken är just spiskummin, som någon nämnde i en tidigare kommentar. Pröva det! Tycker det är OOOtroligt gott!

Millan skrev 2008-07-31 klockan 17:50

Tack för alla förslag! Ska definitivt testa några av dem! Tack!

Lämna en kommentar




*