Grahamnsbröd

Det här är ett enkelt grahamnsbröd som kommer från den klassiska Vår kokbok, utgiven av Prisma/Coops provkök. Receptet är enkelt och kräver inte allt förmånga ingredienser. Brödet går bra att skära i skivor och frysa. Enkelt att sen ta direkt från frysen ner i brödrosten. Brödet blir ganska torrt men väldigt matigt.

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk socker, sirap eller honung
5 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg.

Jäs degen under duk i ca 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma delarna till släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullar ihop blir limporna lite högre.

Lägg dem på en plåt, smort eller med bakplåtspapper eller i smorda avlånga brödformar. Lägg de hoprullade limporna med skarven nedåt. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min på 200 grader.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Ylva skrev 2009-04-26 klockan 09:26

Hur får man lite grövre bröd att inte smula så förfärligt?

TheLostSwede skrev 2009-04-26 klockan 09:49

Prova att skålla en del utav grahamsmjölet först, det brukar göra att brödet blir saftigare. Dessutom så brukar grahamsbullar bli godare än limpor.

Lämna en kommentar
Reklam: