Gizzez godaste frukostbullar

Ett av de absolut bästa surdegsreceptet jag har, hittade jag i en facebook-grupp. Jag har skrivit om och förtydligat receptet här nedan. Men det är fortfarande Gizzez recept :)

Om du inte vet vad en vikning är finns flera tips på youtube, bland annat detta: https://youtu.be/JsOmHYwyffo

Gizzes godaste surdegs frukostbullar

Gizzez godaste frukostbullar

PÅ MORGONEN, sätt en Fördeg/Surdeg
(detta steg kan skippas om du har en nymatad stor bubblig surdeg, använd den i nästa steg isåfall)
100 g vetemjöl, dinkel- el. ölandssikt
100 g kallt vatten
1-3 tsk surdegsstart

Blanda allt till en slät smet. Låt vila i rumstemperatur 5-15 timmar. Det är jättesvårt med tiden här, för du måste lyckas ta den när den är på sin topp. Är det varmt ute kan det räcka med 4 timmar, medan en “normal” dag hemma hos mig kan det ta 6-8 timmar.

PÅ EFTERMIDDAGEN/KVÄLLEN (ca 3 timmar):
150 g fördeg/surdeg
5 dl ljummet vatten
15 g salt
25 g grahamsmjöl
25 g rågsikt
650 g vetemjöl special

Blanda alla ingredienser. Låt stå en timme. 

Låt jäsa 2 timmar (gärna i en plastlåda med lock) och gör 3 vikingar under tiden.

NATTEN:
Låt jäsa i kyl över natten.

Vält ur på mjölat bakbord och dela i bitar och rakt in i ugnen 250 grader.
(Om jag lägger bullarna på plåt med bakplåtspapper, högt upp tar det ca 18 minuter. Om jag har bullarna näst längst ner på baksten ungefär 25 minuter.) 

Källa: Facebook-gruppen surdegsbagarna, receptet gizzez godaste frallan ever

Om du vill kan du på morgonen ta ut degen, dela upp den och forma bullar av den, rulla i frön och sen låta dem jäsa ungefär 1 timme till. Då blir det som ovan.

Lämna en kommentar




*