Gizzes rågbröd

Det var i våras, jag blev helt surdegsfrälst och bakade allt jag kunde. På Facebook hittade jag gruppen surdegsbagarna, där Gizzes recept var favoriterna hos många. Och jag kan inte annat än att hålla med, många favoritrecept från henne. Däremot kräver de en del kunskap att kunna läsa, så här har jag skrivit om hennes rågbröd lite tydligare. Supergott bröd!

Tips: Skiva brödet och frys. Sen är det bara att ta upp på kvällen och det har tinat till på morgonen.

Gizzez rågbröd
till 2 bröd

PÅ MORGONEN; sätt en Fördeg/Surdeg eller mata upp din befintliga deg (detta blir ca 200 g).
100 g vetemjöl, dinkel- el. ölandssikt
100 g kallt vatten
1 tsk – 5 msk surdegsstart (beror lite på hur bra den är)

Blanda allt till en slät smet. Låt vila i rumstemperatur i 8–15 timmar.

Blötlägg (några timmar):
1 dl krossad råg
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl linfrön

LÄGG NER FRÖN + ALLT ANNAT I BUNKEN:

125-250 g fördeg/surdeg

5 dl vatten med 2 msk snabbkaffe (eller typ hälften kaffe + vatten)
21 g havssalt

275 g fullkornsråg
275 g Fullkorns Dinkel
225 g vetemjöl

Blanda alla ingredienser. Låt stå en timme.

Lägg i plastlåda. 3 vikningar undertiden. Tid ca 3 timmar.

Dela och forma. Lägg i två formar, oljade med havregryn i botten.

Låt jäsa i kyl över natten. 12-20 timmar.

Grädda i 225 grader, ca 40-60 minuter till 98 graders innertemperatur.

Kommentarer

Ingela Estenberg skrev 2022-02-19 klockan 17:22

Hej Vilka härliga tips och råd du ger. Funderar på att jag vill ha russin i Gizzez rågbröd, hur gör jag då på bästa sätt? Mvh. Ingela

Millan skrev 2022-02-20 klockan 18:40

Hej Ingela! Tack för fina ord! Russin blötlägger jag alltid några timmar i kallt vatten innan. Annars kommer de att suga vätskan ur brödet, som blir torrt och trist. Så antingen blötlägger du russinen tillsammans med alla fröerna eller så blandar du ner dem på slutet i sista vikningen.

Lämna en kommentar