Fyra franska delikatessostar

Falbygden har precis lanserat fyra franska delikatessostar i miniformat – förpackade i en färdig ostbricka. Vi som gärna testar nya saker hakade givetvis på när vi fick ett erbjudande om det.

ostbricka

Roussin mace de Bourgogne är en krämigt väldigt len kittost

Chevrillon du Berry är en karaktäristisk färskost tillverkad på getmjölk och med en frisk och syrlig smak.

Chevrac du périgord är en vitmögel med tydlig smak av getmjölk

Calotin du Dauphiné opast, även den en mjuk vitmögel ost fast tillverkad på komjölk.

Sammanfattningsvis kan vi säga att alla ostarna var goda, men mesiga i smaken. Vi tycker att det är märkligt att man till en ostbricka väljer fyra ostar som alla fyra är så milda och lika varandra i smaken. Hade det inte varit för att vi nyligen varit på ostprovning och lärt oss lite om ostar så vet i sjutton om jag ens hade kunnat gissa vilken som var vilken. Men ostarna var som sagt goda, det är mest att vi tycker det är synd att de är så lika varandra i smaken.

ostbricka

Men än hade vi några ostar kvar att testa.

Fontina DOP är en klassisk italiensk hårdost. Den är gjord på opastöriserad komjölk. Man serverar den oftast i stavar, för att den är lättare att skära än hyvla. Den har en mild nötaktig smak och det är inga problem att sitta och äta upp hela osten! Den smälter lätt och är perfekt att riva ett tunt lager över vilken gratäng som helst. Men visst, det är väl lite slöseri på god ost och pengar att riva den över en gratäng. En bit ligger på strax under 70 kr i butik.

Roquefort Papillion

Roquefort Papillion kommer från byn Roquefort i södra Frankrike där den har sitt ursprung och fortfarande tillverkar enligt gammal tradition. Den tillverkas av fårmjölk och vid tillverkningen tillsätts mögel från rågbröd. Osten lagras i kalkstensgrotter ca 3 månader.

Roquefortosten är verkligen speciell och jag tror att antingen hatar man den eller så älskar man den. Chrisse tillhör kategorin som hatar den. Själv tror jag att jag är på väg över till den andra sidan. Från början gillade jag inte alls den här. Men dessto fler gånger jag får smaka, dessto mer förtjust i den blir jag. Just den här biten (som saluförs av Falbygdens) visade sig vara helt perfekt mogen och riktigt smaskig. Kostar ca 60 kr för en sån här bit.

Kvibille Ädel sägs enligt Arla vara “kusin med den franska Roquefortosten”. Det är samma mögelkultur men tillverkas på pastöriserad komjölk istället för fårmjölk. Den är mycket mildare i smaken än Roquefort och både jag och Chrisse gillar den. Den är dessutom väldigt god att använda i matlagning. En enkel pastagratäng man smular ädelosten över får verkligen den där pricken över i:et. Därav att vår bit till ostbrickan ser lite misshandlad ut..

Kommentarer

Berith skrev 2010-03-05 klockan 16:32

En ostbricka kan aldrig bli fel. Otroligt att det finns så många goda ostar. Själv har jag nog ingen favorit utan gillar de flesta.

Mattias skrev 2010-03-09 klockan 13:54

Jag tror inte att man ska se det som en ostbricka, utan ett tillfälle att få fyra varianter, istället för att köpa en stor bit dessertost.

Millan skrev 2010-03-09 klockan 17:16

Mattias: I pressmaterialet så står det:

De små ostarna är noga utvalda och förpackade i en färdig ostbricka för att underlätta för konsumenten. (...) Tanken är att den nya storleken ska skapa nya konsumtionstillfällen och få fler att "våga prova" nya ostsorter.
Så visst är det tänkt som en ostbricka.

Lämna en kommentar
Reklam: