Fylld kycklingfilé med smak av Italien

Ett experiment i köket som föll i god jord och resulterade i dagens middag. Fyllda kycklingfiléer med en fyllning med smak av Italien som serverades med ugnsrostade rotfrukter samt lite rödvinssås. En riktigt god middag med andra ord!

4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer
4 st soltorkade tomater i olja, väl avrunna
1 vitlöksklyfta
en liten knippa färsk basilika alt. ca 2 tsk fryst
50 gr Philadelphia ost
salt, peppar
4-8 skivor parmaskinka, bacon eller kotlettbacon

Gör så här:

1. Börja med fyllningen. Skala vitlöksklyften och lägg den tillsammans med de soltorkade tomaterna i en skål och mixa dessa lätt med hjälp av en mixerstav.

2. Ha i örterna och Philadelphiaosten. Mixa bara så länge att allting blandas. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar (helst från kvarn).

3. Gör ett snitt i varje kycklingfilé och vik upp dem.

4. Fördela röran på de fyra kycklingfilérna och lägg ihop dem.

5. Rulla runt en-två skivor parmaskinka/bacon/kotlettbacon runt varje kycklingfilé.

6. Bryn kycklingfiléerna i en hett panna så att de får lite färg. Lägg över till en ugnssäker form och stick i en kötttermometer i den tjockaste delen på en av filéerna. Ställ åt sidan.

7. Skala lämplig mängd potatis, morötter, palsternacka, gul/röd lök till 4 personer.

8. Skär potatisen i klyftor, blanda dem med lite olja och valfria kryddor (jag körde på Piffi allkrydda idag).

9. Sätt in potatisen i ugnen på 225 gr i 20 min.

10. Ta ut potatisen och rör runt, vänd ner morötterna och palsternackorna och sätt in dem i 5-10 minuter till. Sätt in formen med kycklingen bredvid potatisen! Jag kör kycklingen tills den har en innertemperatur på 70 gr. (Har du ingen digital kökstermometer så får du göra ett snitt i kycklingen och se till så att köttsaften är klar, då är kycklingen färdig. Beroende på hur hårt du har stekt kycklingen i stekpannan så tar detta ca 20 min innan kycklingen är färdig).

11. Gör en rödvinsås om du är en såsgalning som mig. Denna rätt fungerar finfint utan sås också, men sås är ju gott så varför skippa detta moment? ;-)

En variant på en lätt och smakrik rödvinssås hittar du antingen här. Annars kan du välja en variant med kakao eller en balsamicosås. Det lär fungera med dessa båda också.

12. Vänd runt rotfrukterna och blanda i löken och ställ in formen i 5 minuter till.

13. Lägg upp rotfrukterna, en kycklingfilé och servera med såsen till. En extra sallad smakar säkerligen alldeles utomordentligt gott till. Salladen skippade vi dock helt idag då det doftade underbart och hungern slog till med full kraft.

Smaklig måltid!

Marias kommentar: Som sagt var, en lyckoträff i köket! Detta blev gott, riktigt gott! Använde mig av Philadelphia light och hade kotlettbacon som är en köttigare och magrare variant. Tänk på att både parmaskinka och bacon är salt i sig, plus att fyllningen innehåller mycket smak så jag struntade helt i att salta och peppra kycklingfiléerna. Det blev mycket smak ändå. Är du en kryddgalning så undvik saltet i alla fall, annars är risken stor att det blir översaltat.

Kommentarer

Filibabba skrev 2008-10-23 klockan 09:09

kyckling med fyllning slår aldrig fel! =) så gott!

KarinW skrev 2008-10-29 klockan 19:20

Kalasmat det där Maria!

Kryddburken skrev 2008-10-30 klockan 20:59

Åh vilken lyx-mat!! Det måste testas! Ser ju riktigt gott ut!

Nina skrev 2009-03-20 klockan 18:57

Måste man inte banka fileerna platta innan man kan fylla dom? Har typ aldrig lagat till fylld kycklingfile genom att bara göra ett snitt och vika. Har ni någon som kan förklara pedagogiskt vad exakt det innebär när man gör ett snitt och sen viker ihop dom? Har som sagt bara gjort "banka-ut-varianten" tidigare. Heh.

Millan skrev 2009-03-21 klockan 11:28

Nina: Jag bankar aldrig ut fileerna innan jag fyller dem. Bara skär ett snitt och fyller. Hm... hur förklarar man det pedagogiskt.. lovar att fotografera nästa gång jag gör det. Får se om Maria har en bättre förklaring.

Maria skrev 2009-03-21 klockan 12:28

Nina: Du behöver ha en hel kycklingfilé. Det brukar ofta vara en liten del på kycklingfilén som "hänger utanför", den skär jag bort och använder till något annat. När du har den hela filén så skär jag den mittitu, nästan ända ner så att säga, men inte hela vägen. Då kan du vika ut filén, ser då ut som en fjäril med vingarna så att säga. Sen är det bara att fylla den och vika ihop den och rulla runt bacon så att filén håller ihop. Fäst med tandpetare och följ receptet enligt ovan. Annars går det givetvis lika bra att banka ut kycklingfilén som du brukar göra, eller så köper du de nya tunnskivade kycklingfiléerna så slipper du allt vad bankande och ituskärning av filéerna.

Nina skrev 2009-03-23 klockan 22:43

Hellojsan igen! Jag lyckades faktiskt. *hurra* Tack för ett supersmarrigt recept. Kul att testa nya recept. Tack förresten för att ni tog er tid att förklara det där med att vika upp. Nu fattar jag. Hehehe. När jag gjorde rätten så snittade jag upp lite sidleds och sen fyllde jag hålet med fyllning. Har liksom aldrig fått till det förrut men nu så .. Pinsamt egentligen. Jag som gick ut Hotel- och Restaurang 1989. Hahaha. Är ju utbildad kock men inte utövat yrket sen 1994. Fast vi gjorde mest fransk finmat på den tiden. Det är ju helt andra tider nu. Gillar er sajt. *tummen upp*

Lämna en kommentar




*