Fylld fläskfilé med smaker från Italien

Pesto är himla gott och soltorkade tomater är gott så varför inte göra en röd pesto?

Det här är på inga sätt och vis någon traditionell röd pesto, men det här är min variant just idag. Himla gott blev det och den passar lika bra att blanda ner i nykokt spagetti som fylla kött/kyckling eller bre på en varm macka som fyllning.

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2 rejäla nävar grovriven Pecorinoost
0,5 dl olivolja
10 st soltorkade tomater (i olja)

Gör så här:
1. Skala vitlöksklyftorna, plocka bladen från basilikan. Lägg detta tillsammans med de soltorkade tomaterna i en skål och mixa väl.
2. Ha i den rivna osten och mixa ytterligare så att allting blandas.
3. Späd med olivolja till lagom konsistens, ca 0,5 dl. Men om du vill ha den tjockare/rinnigare så tar du antingen mindre eller mer olja. Här är det bara att gå efter hur man själv vill ha det. Gott lär det bli hur som helst!

Marias kommentar:
Pecorinoosten går givetvis bra att byta ut på parmesanost om du hellre vill det. Jag kör en nötfri pesto och har så alltid gjort då jag är allergisk mot valnötter och undviker andra nötter. Inte alltid det går vägen och jag vet att pinjenötter egentligen inte är någon riktig nöt men jag har klarat mig alldeles utmärkt utan dem och gör därför alltid min pesto utan just dessa nötter. Gillar du smaken så släng i en näve pinjenötter!

Peston kan förvaras ett tag i kylskåp men se till så att du häller på lite olja på toppen så att peston är helt täckt med olja. Det gör att den inte möglar lika lätt/fort.

Dagens pesto hamnade i en fläskfilé tillsammans med bacon och klyftpotatis. Himla gott blev det!

Ingredienser till ca 4 vuxna och 2 småbarn:

1 fläskfilé eller fläskytterfilé på ca 800 gr
100-150 gr Philadelphia ost
0,5-1 dl röd pesto
1-2 paket bacon

Gör så här:
1. Skär bort alla hinnor etc. från fläskfilén. Skär sedan upp fläskfilén så att det blir till en stor platta. (Skär längsmed hela filén och ca 1 cm från ytterkanten och rotera sedan filén tills du kommer in till mitten utan att för den delen skära itu den. Lite klurigt men på så sätt kan du få en hel “platta” av filén).
2. Blanda Philadelphiaosten med poeston. Smaka av hur stark du vill ha fyllningen. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop filén.

3. Peppra filén runt om, men hoppa över saltet då fyllningen och baconet är salt i sig!
4. Vira baconskivorna runt filén. Beroende på hur mycket baconsmak du vill ha så tar du antingen 1-2 paket. Vi råkade ha mycket bacon hemma så idag blev det 2 paket. Det optimala för min filé idag hade nog varit knappt 1,5 paket.
5. Bryn filén runt om i en stekpanna så att baconet får lite färg. Flytta över filén till en ugnsfast form. Stick i en köttermometer som du sätter på 70 grader. Stoppa in filén i ugnen, (175-225 grader beroende lite på vad du råkar ha i ugnen och hur bråttom du har! ;-), och låt filén gå klart.
6. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det.
7. Servera med klyftpotatis och en sallad.

Smaklig måltid!


Marias kommentar:

Det här gick hem hos såväl stor som liten (2,5 åringen åt med god aptit, men hon gillar å andra sidan vitlök och lite starkare smaker). Fyllningen flyter ut när du skär upp köttet och blir som en slags sås så någon mer sås/smaksättning tycker jag är överflödig. Lite god balsamico till grönsakerna och köttet blir pricken över i:et.

Köttet fungerar utmärkt att frysa och värma vid ett senare tillfälle. Se helst till att du inte har skivat upp köttet i så fall utan skiva det vid uppvärmningstillfället så stannar fyllningen kvar.

Kommentarer

Markus-johannesbo skrev 2011-10-08 klockan 18:19

Wow! Jag som verkligen älskar pesto måste prova detta.:-)

Fröken Dill skrev 2011-10-12 klockan 15:12

Låter som en jättesmart rätt! Borde vara god att servera kall också, på en buffé t ex. Stort tack för tips. hälsar fröken Dill

Krystyna skrev 2014-02-22 klockan 14:02

låter väldigt gott!måste prova imorgon

Lämna en kommentar
Reklam: